Lootsmanni sõnul ei soovi ta ebaselge olukorra jätkumist ning tühistab üksnes seetõttu alkoholimüügi piirangud kehtestanud korralduse, teatas Harju maakonna pressiesindaja.

„Olukorras, kus regionaalminister on ka avalikult lubanud, et keeldumise korral tühistab ta ise minu korralduse, ei soovi ma olukorra jätkumist, mis kahjustab konkreetsete, politsei ja kohalike omavalitsuste poolt tõstatatud probleemide lahendamist.

Ühtlasi teen regionaalministrile ettepaneku esineda seadusandliku initsiatiiviga kõrvaldada alkoholiseadusest selle erinevaid tõlgendusi võimaldavad vastuolud,“ lisas Lootsmann. Harju maavanem leiab, et on kooskõlas seadusega ja oma pädevuse piires andnud korralduse, millega piirata alkohoolsete jookide jaemüügi õigust Harju maakonnas.

Korralduse andmise aluseks olevad asjaolud ei ole muutunud. Regionaalministri ettekirjutuses ei ole esitatud uusi asjaolusid, peale tema tungiva sooviavalduse, mis saaksid olla aluseks korralduse kehtetuks tunnistamiseks. Seetõttu ei nõustu Harju maavanem regionaalministri käskkirja õigusliku põhjendusega tervikuna ega alkoholiseaduse mõnede sätete tõlgendusega eraldi.

Harju maavanem teeb maakonna omavalitsustele ettepaneku peatada ajutiselt avaliku korra tagamise huvides alkohoolsete jookide jaemüügi õigus 2. juulist kuni 30. augustini iga päev kella 20:00-st kuni järgmisel päeval kella 8:00-ni kauplustes ja rändkauplustes ning väljaspool siseruume toimuvatel avalikel üritustel.

“Väljaspool siseruume toimuvatel avalikel üritustel pean võimalikuks müüa üksnes lahjat alkoholi (mahuprotsendiga kuni 22), välja arvatud laste- ja spordiüritused. Samuti teen ettepaneku täielikult peatada kõikide alkohoolsete jookide jaemüügi õigus kauplustes, rändkauplustes, välikohvikutes ja väljaspool siseruume toimuvatel avalikel üritustel 29 juunist kella 20:00-st kuni 2. juulil kella 8:00-ni seoses Noorte Laulupeo ja Noorte Tantsupeoga ning 31. augustil kella 20:00-st kuni 3. septembril kella 8:00-ni seoses kooliaasta algusega,” teatas Lootsmann.