Vastavalt maavanem Värner Lootsmanni algatusele on enamus Harjumaa omavalitsusi kehtestanud öised alkoholimüügi piirangud. Seejuures kaheksa omavalitsuse territooriumil lõppeb alkoholimüük õhtul kell 20.00 ja viie omavalitsuse territooriumil kell 21.00. Tänase seisuga on vaid Keila linnas teatud tingimustel võimalik öine alkoholimüük ning Harku valla ühes tanklas, teatas Harju maavalitsus.

Alkoholi müügipiirangute kehtestamine on Põhja politseiprefektuuri ja kohalike omavalitsuste andmete kohaselt olnud õigustatud ning oluliselt parandanud avalikku korda piirangute ajal. Piirangute kehtestamisest alates on Harjumaal vähenenud nii registreeritud kuritegude ja väärtegude arv kui ka alkoholiseaduse rikkumiste arv. Õigusrikkumiste arv vähenes eelkõige Tallinnas.

”Alkoholism on Eesti üks tõsisemaid terviseprobleeme ja surmade põhjustajaid. Arvan, et justiitsminister Rein Langi eilsetes teleuudistes toodud võrdlust sealiha ja alkoholi vahel tuleb võtta huumorina. Ma ei ole kuulnud ühestki sealiha söömise tõttu moraalselt allakäinud inimesest ega ka seapraadi liigtarvitanuna amokisõitu teinud autojuhist,” lausus Harju maavanem Värner Lootsmann.

”Riigikohtu halduskolleegium on oma 1996. aasta 19. novembri otsuses leidnud, et alkoholipoliitika kujundamine kuulub riiklike ülesannete hulka. Nagu ma ka varem olen öelnud peab kohalikele omavalitsustele jääma seejuures õigus täiendavate regulatsioonide kehtestamiseks oma territooriumil,” lisas maavanem Värner Lootsmann.