Koalitsioonilepe on kultuurile soodne, juhul kui selles kirja pandud lubadused ka ellu viiakse, ütles teatriliidu esimees Rein Oja ETV24-le.

Ta nimetas positiivsena lubadust tõsta kõrgharidusega kultuuritöötajate palka vastavuses õpetajate palgatõusuga, aga ka lubadust toetada rahvuskultuuriliselt oluliste professionaalsete teatrite rahastamist riigieelarvest sõltumata nende omandi- ja tegevusvormist.

Oja avaldas kahetsust, et koalitsioonilepingust jäi välja sotsiaaldemokraatide valimislubadus eraldada riigieelarvest iga aasta kultuurile vähemalt neli protsenti.

Kirjanike liidu esimees Karl-Martin Sinijärv ütles, et kirjanduse vajadustele pole koalitsioonilepet koostades ilmselgelt üldse mõeldud. “Ometi on just kirjandus üks valdkondi, kus saaks vähese rahastamisega korda saata imesid,” lisas ta.

“Iseenesest tähendab riiklike elutööpreemiate suurendamine sammu õiges suunas,” ütles Sinijärv, viidates lubadusele tõsta riiklik kultuuripreemia elutöö eest miljonile kroonile. “Kuid toetama ei pea ainult absoluutset tippu, vaid võimalikult laia loojate ringi.”

Kinoliidu esimehe Mikk Ranna sõnul on koalitsioonileppes filmikunsti vajadusi arvesse on võetud täpselt nii palju, et need välja ei sureks, kuid mitte nii palju, et neile vajalikku arengut tagada.

Kunstnike liidu esimehe Jaan Elkeni sõnul annab koalitsioonileping mõneti põhjust nurisemiseks, ent väga suur edasiminek on lubadus seadustada, et üks protsent riigi tellitud avaliku ruumina käsitletavate ehitiste investeeringuteks mõeldud summadest kasutatakse kunstiteoste ja disaini sihttellimiseks. “Loodame, et hea idee seaduseks vormumisel oma algset missioonilisust ei kaotaks,” ütles ta, tuues ohuna esile võimalust, et 1% alla hõlmataks kogu hoone sisustusprojekt ja sisekujundus.

Negatiivsena märkis Elken, et koalitsioonilepe jätab arvestamata kunstigaleriide rahalised vajadused.

“Seni, kuni asi (koalitsioonileping) on veidikene deklaratiivne, on väga raske prognoosida, kas selle mõju on pigem positiivne või negatiivne,” ütles esitajate liidu esimees Urmas Ambur. Tema sõnul avaldab mingi valdkonna arengule koalitsioonileppest enam mõju selle valdkonna ministri isik.

Arhitektide ja heliloojate liidu esimehed ei tahtnud koalitsioonilepingut kommenteerida.