Randvere külas koeraga metsarajal jalutanud naine leidis üle-eelmise nädala keskel eest tapetud kassi. Vaatepilt oli äärmiselt vastik – vaesel loomal olid jäsemed ära lõigatud, ta oli nülitud ning jäänused olid puu otsa riputatud. Tagatipuks oli kassi tapja looma neoonroosa värviga värvinud.

Eestimaa loomakaitse liidu juht Heiki Valner leiab, et nõnda saab käituda vaid vaimselt haige inimene. „Loomakaitsjad on kokku puutunud juhtumitega, kus napsitanud noortekambad naljaviluks kasse või väiksemaid koeri üles poovad. Viimsi lugu on aga eriti jabur, sest sellist vaeva ja jälkust ei hakkaks ükski normaalne inimene iial tegema.”

Valner märkis, et vägivallal on kombeks kasvada ja seda kinnitavad ka välismaal läbiviidud uuringud. „Ameerikas läbiviidud uuringutest näiteks selgus, et kõik massimõrvarid olid oma inimvihkajaliku karjääri alguses loomi piinanud,” selgitas Valner, miks loomapiinajad tuleks tingimata ravile saata.

Loomakaitse liit tegi teisipäeval ka politseile avalduse, et algatataks menetlus looma suhtes lubamatu teo toimepanemise ja looma julma kohtlemise paragrahvi järgi. Selleks et kassipiinaja ei muutuks üha vägivaldsemaks, tulekski ta Valneri hinnangul tabada ning ravile saata. „See on üheselt väga haige ja mida varem see psühhopaat kinni peetakse, seda parem kogu ühiskonnale.”

Paraku pole loomakaitsja sõnul jõhker kasside piinamine Eestis mingi haruldus. „Aastate eest püüdsid Saaremaal Leisis koolipoisid kinni ühe hulkuva kassi ja raiusid temalt kõik jäsemed. Seejärel lõigati lõhki ka kõhuõõs. Seda valu ja piina peaks suutma ette kujutada ka empaatiavõimetu inimene.”

Valneri kinnitusel on ka Saaremaa kassipiinajad tänaseks vanglast läbi käinud ja vähemalt ühe piinaja hingel on inimelu. „Seosed on ilmselged. Saaremaa juhtum pole aga sugugi ainuke,” sõnas Valner ning rääkis algklasside (!) lastest, kes mõned aastad tagasi Harjumaal kassipoja süütevedelikuga üle valasid ja põlema süütasid.

„Kogu juhtum filmiti mobiilidega üles ja koolikaaslaste silmis olid sadistihakatised vaata et kangelased. Huvitav, mis küll nii väikeste inimeste peas sellist julmust tekitab? Loomulikult ei järgnenud teole ka mingit karistust ega noomimist ning kui need „imearmsad lapsukesed” jätkavad samas vaimus, siis varem või hiljem lõppeb asi ka mõne inimese tapmisega,” on Valner veendunud.