“Umbes kümnest juhtumist ühel on tegemist olnud looma võimaliku väärkohtlemisega, muudel juhtudel aga ei ole sellisel moel kerjamise puhul olnud vastuolu ei lemmikloomade pidamise eeskirja ega ka loomakaitseseadusega. Just seetõttu pole enamasti võimalik teha muud, kui jälgida, kas looma koheldakse hästi ja kas tema heaolu on tagatud,” selgitas ELSi hädajuhtumite lahendamise projektijuht Maaja Mäll.

“Kutsumegi siinkohal inimesi üles tähele panema, kas kerjuste koertel on värsket joogivett, kas neile antakse süüa, kui pikalt nende abil kerjatakse ning kas koertel on märgata tervislikke probleeme,” selgitas Mäll ning lisas, et selts kindlasti sellisel viisil loomade ärakasutamist ei tolereeri.

Tallinna kesklinna valitsuse linnakeskkonna osakonna juhataja Aigar Palsneri sõnul tegeleb nii kerjuste kui ka loomapidamiseeskirjade täitmise järelevalvega Tallinnas munitsipaalpolitsei. “Tegemist ei ole kindlasti meeldiva vaatepildiga linnaruumis, ilmselt kasutatakse loomi isikliku kasu saamise eesmärgil. Linnaosa valitsus ei poolda ega kiida heaks sellist tegevust,” ütles Palsner.

ELSi vabatahtlikud hädajuhtumite kontrollimise spetsialistid on käinud korduvalt ka ise koeri jälgimas, nende pidamise tingimustega tutvumas ning omanikega vestlemas.

ELS ja Tallinna kesklinna valitsus paluvad inimestel võimalikest koerte väärkohtlemistest teavitada kas Tallinna munitsipaalpolitseid telefonil 14410 või Eesti Loomakaitse Seltsi telefonil 5267117.