Keskkonnaameti spetsialistid peavad oluliseks, et roomajad inimese käe läbi hukka ei saaks. Linnaruumi või koduhoovi sattunud rästik võib ohustada inimest ja satub seetõttu ka ise abitusse olukorda. Alternatiivina madude tapmisele, saab nad tagasi viia looduslikku keskkonda ja sellega Eestimaa Loomakaitse Liidu (ELL) liikme Balti Herpetoloogia Ühingu BHÜ) spetsialistid tegelema hakkavadki.

Leping sõlmiti üheks aastaks ja varem pole Eestis kellelelegi nii pikka luba metsloomade loodusesse toimetamiseks antud. Liidul ei ole esialgu veel võimekust abistada roomajaid üle Eesti, kuid abi saavad loota Lõuna-Eesti, Pärnu-, Lääne- ja Harjumaa inimesed. Lisaks otsesele roomajate abistamisele nõustab liit ka maaomanike, kelle aladel maod elavad. ELL peab nõustamist olulisemakski kui looma ümberasustamist.

Vältimaks madude sattumist koduhoovidesse on oluline luua neile seal võimalikult ebamugavad tingimused. Muru niitmine ja kivi- ja oksahunnikutest puhtana hoidmine on esimesed asjad, mida maaomanik saab madude eemal hoidmiseks ise ära teha. Kasutada võib ka vibratsioonil töötavaid mutipeletajaid. Inimeste huvi humaanse võimaluse vastu on üllatavalt suur ja kõnesid info saamiseks on tulnud nii nastikute kui rästikut kohta. Ainuüksi esimeste päevadega on Harjumaal loodusesse toimetatud 11 rästikut ning meie ökosüsteemile oluliste loomade elu sai säästetud.

Maolt hammustuse saamisel tuleb piirata enda liikumist. Kasuks tuleb lamamine ja hammustuskohale külma kompressi panek. Juua tuleb palju vett. Alkoholi tarbimine on vastunäidustatud ja žgutti panek keelatud. Rästikud on Eesti ainsad mürkmaod ja inimesele nende mürk enamasti eluohtlik pole. Siiski oleks soovitatav võimalusel pöörduda ka arsti poole.

Eestis elutsevad maod on looduskaitse all ning nende hukkamine on keelatud. Nõu saamiseks ja roomaja ohutusse kohta toimetamiseks võtke ühendust e-posti aadressil kadri@loomakaitse.eu või telefonil 56659888.