Pärnu loomade varjupaiga juhataja Birjo Piiroja sõnade järgi on nii loomakaitsjad kui lihtsalt linnakodanikud tundnud muret kalade pärast, keda hoitakse Maximas väikestes ja tihedalt täistuubitud akvaariumides. Samuti on märgatud jää sees hoitavatel homaaridel ja krabidel elumärke, kirjutab Pärnu Postimees.

“Kahjuks ei ole praegustes loomakaitseseadustes täpselt määratletud, kui suurtes akvaariumides ja kui tihedalt koos võib kalu hoida,” rääkis Piiroja. “Ometi näeb igaüks, et kaladel pole seal ruumi. Kliendid võiksid näidata oma suhtumist eluskala ja vähke Maximast mitte ostes.”

Eesti loomakaitse seltsi juhatuse liige Heiki Valner väitis, et samale probleemile Maxima keti kauplustes on inimesed tähelepanu juhtinud ka mujal Eestis. Esitatud on mitu kaebust, kuid et otsest seadusrikkumist pole, ei saa midagi ette võtta.

Maxima Eesti avalike suhete juht Erkki Erilaid teatas vastuseks järelepärimisele, et suuremas koguses kalu ja vähke mahutati lettidele kauplusesse vaid avamise puhul ning kalu ei tooda juurde rohkem, kui neid reaalselt igapäevaselt ostma hakatakse.

“Tore, et loomakaitsjad juhtumile tähelepanu pöörasid,” leidis Erilaid. “Selline olukord oleks peagi igal juhul muutunud. Mis puutub vähkidesse, siis oli kahjuks tegu seaduste erinevast tõlgendamisest tingitud apsuga. Sellele viitasid riigi keskkonnakaitsjad ning seetõttu ei tooda neid rohkem Eesti Maxima kauplustesse. Elus vähid olid imporditud ja on praeguseks müügilt kõrvaldatud.”