“Liit saab teateid metsas või põldudel ilma peremeheta uitavatest koertest pea iga nädal. Harjumaal sattusid inimesed aga paaril korral lausa pealt nägema kui koerad kitsi taga ajasid,” ütleb Eestimaa loomakaitse liidu juht Heiki Valner ja lisab, et koerte omapäi hulkuma laskmine on väga vastutustundetu ja karistatav tegu.

Seaduse mõistes on omanikuta ringi jooksev koer hulkuv loom ning kohalikul omavalitsusel on õigus ja kohustus ta varjupaika toimetada ja omanikule trahv määrata. Samuti peab loomaomanik korvama lemmiku
tekitatud kahjud.

Hulkuva looma omanikku saab kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse alusel karistada kasside ja koerte pidamise eeskirja rikkumise eest rahatrahviga kuni 400 eurot ning kui rikkumisega on põhjustatud varaline kahju või inimesele tervisekahjustus, siis on rahatrahvi suuruseks kuni 800 eurot.

Jahiseaduse alusel kehtestatud määruse kohaselt on loomapidajale tema koera poolt jahiuluki mahamurdmise eest ettenähtud kahjumäär kuni 2000 eurot pruunkaru ja 770 eurot põdra kohta. Metskitse ja metssea puhul on kahjumääraks 385 eurot. Tiine isendi puhul vastavad kahjumäärad kolmekordistuvad.