Eesti loomakaitse seltsi juhatuse liikme Tania Selarti kinnitusel soovitavad nad seda eelkõige selleks, et tagada teiste inimeste ja loomade ohutus ning rihmastatud looma puhul on ka omanikul alati suurem võimalus lemmikut ohtude eest kaitsta.

Igas kohaliku omavalitsuse koerte ja kasside pidamise eeskirjas on sätestatud punkt, mis keelab kassi- ja koeraomanikul oma looma avalikus ruumis ilma järelevalveta jätta. Sel ajal, kui loom ilma järelevalveta ringi liigub, ei suuda omanik teda kaitsta, ega tagada talle ohutust, mida ta tegelikult on kohustatud tegema, märkis Selart.

Selts märgib, et iga koeraomanik peaks olema suuteline valvama või jälgima, mida tema lemmik teeb ja sisse sööb. Kui koera ei ole õpetatud, et süüa tohib vaid seda, mida omanik lubab või annab, siis tuleb seda hoolsamalt silmad lahti hoida. Vabalt joosta, st ilma rihmata, võivad koerad Tallinnas spetsiaalsetel koerteväljakutel.

Paarkümmend mürgitamisteadet aastas

Seltsile saabub aastas umbes paarkümmend teadet loomade pahatahtlike mürgitamisjuhtumite kohta. ELS-i aastate pikkune kogemus analoogsete juhtumitega tegelemisel on näidanud, et pahatahtlikke mürgitajaid on aga äärmiselt raske leida ning tihtilugu lõpetab politsei menetlused, sest süüdlast ei suudeta tuvastada. Alati on lihtsam ennast ja oma koera kaitsta, kui sadistlikku mürgitajat leida, kirjutas Selart.

Stroomi rannast leiti teisipäeval kauss musta paelaga kinni seotud liharulliga ning esmaspäeval said mürgituse koeraomanik Anna kaks kuldset retriiverit. Täna sai kahe koera surma kohta teate ka loomakaitse selts.

Koeraomanik ise on Eestist ära ja koertega tegeles naaber, kes pärast jalutuskäiku avastas, et üks koertest on surnud, teine väga halvas seisundis.

Elus olnud koera viis omaniku sõber Pedro veterinaarkliinikusse, kus tehti kindlaks, et ta on mürgitatud olmemürgiga. Teisipäeval hakkas ellujäänud koer liikuma, kuid hiljem tema seisund jälle halvenes. Kolmapäeval saadud analüüsi tulemused näitasid, et koera neerud on sisuliselt töötamast lakanud. Eile suri teinegi koer. Omaniku sõnul on arstid arvamusel, et tegemist on olmemürgi või väga haruldase taimse mürgiga, millise päritolu Eestis on arstidele teadmata.

Koerte omanik tegi politseile avalduse, kuid ses ei ole kirjas, kuidas koerad mürgiga võisid kokku puutuda. Asja uurib edasi politsei, kes teeb kindlaks, kuidas koerad mürgiga kokku võisid puutuda.