Koeramüüja näol on tegemist Kaja nimelise naisega, kes on internetiportaalis soov.ee ainuüksi viimasel aastal avaldanud ligi 100 erinevat kutsikate müügikuulutust, teatas ELL.

Kuulutustes peitub Kaja erinevate nimede, telefoninumbrite ja e-posti aadresside taha ning pärast müüki reeglina temaga enam kontakti saada ei õnnestu. Pärast eilset Kanal 2 uudistesaates Reporter avaldatud lugu Kaja ohvriks sattunud kutsikaostjast, on ELL-ile laekunud veel kolm kaebust samalt naiselt kutsika ostnud inimestelt, kellede koerad surid samuti mõne päeva jooksul. Ka laekus kaebus inimeselt, kellele Kajalt müüs taksikoera kutsika pähe krantsi.

ELL juhib tähelepanu asjaolule, et Kaja müüb dokumentideta ja pahatihti ka vaktsineerimata kutsikaid, kelle tõuomadused on rohkem kui kahtlased. ELL esitatud loomade haigustunnustest võib aga kahtlustada, et kutsikad on surnud parvo-viiruse tagajärjel. Parvo-viirus nakkub peamiselt väljaheidete teel, samuti vőivad viirust edasi levitada terved loomad, aga ka inimesed. Viirus on elujőuline aastaid ning selle peiteaeg on 4-7 ööpäeva. Parvo-viiruse kliinilised tunnused on väsimus, isutus, äge oksendamine, võimalik on ka verine kőhulahtisus. Viirusele on eriti vastuvőtlikud kutsikad, tihti saab saatuslikuks viirusega kaasnev südamelihase pőletik ja organismi veevaegus. Äkksurm vőib saabuda ka ilma eelnevat kliiniliste sümptomiteta.

ELL taunib selliseid n-n "kutsikavabrikuid", kus kutsikaid ostetakse kokku või paljundatakse äritegevuse eesmärgil ning kus loomaad jäetakse vaktsineerimata, pööramata tähelepanu nende heaolule ja tervisele. Märkimist väärib ka asjaolu, et ilmselt ei maksta selliselt äritegevuselt riigile makse. Lisaks juhib ELL tähelepanu, et ka vastavalt lemmikloomade pidamise nõuete määrusele ei tohi aretuseks kasutatavat emast koera liiga sageli paaritada. Paarituse sageduse määramisel tuleb tagada koera tervis ja heaolu, arvestades koera vanust, tõugu, tervislikku seisundit ja eelmise pesakonna seisukorda.
ELL ootab e-posti aadressile info@loomakaitse.eu informatsiooni ka teistelt inimestelt, kellel on Kaja vastu seoses temalt ostetud loomadega pretensioone.