New Yorgis loomaaiatöötajate rahvusvahelisel konverentsil osalenud Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal kinnitas, et neil tuleb silmad-kõrvad lahti hoida ja jälgida, mis maailmas toimub, kirjutab Nädaline.

“Kagu-Aasia loomaaedades on nagu meil Tallinnaski suur lindude avatud ekspositsioon, kuhu pääsevad läbi käima ka looduses vabalt elavad linnud. Kagu-Aasia kolleegide ettekannetest kuulsime, mida nemad on maad võtva linnugripi ohu tõttu ette võtnud,“ rääkis ta.

“Nad ütlesid, et linde vaktsineerima hakata pole mõtet enne, kui tõesti on näha, et kusagil nad massiliselt haigestuvad. Seal on linde juba mõnel pool ka vaktsineeritud,“ sõnas Kaal.

Tema hinnangul võib ohtu karta ehk kevadel, kui rändlinnud tagasi tulevad. “Õnnetuseks saavad nad vahepeal seal Vahemere kandis kõik kokku, kes tulevad Kaug-Ida ja Siberi poolt ja samuti siit meie poolt. Kui seal nüüd midagi lahti läheb, siis sellest me kuuleme kindla peale. Eks elu näita, kas ja mis seal toimuma hakkab. Sellest tulenevalt siis vaatame, mis otsuseid meil siin tuleb teha.”

Ta toonitas, et esialgu pole ju ka veel selge, kui massiliseks linnugripp üldse läheb. “Põhja-Euroopas praegu tõenäoliselt ei ole seda hirmugi, et see tüvi enne kevadet siia jõuab. Samas ju ohtliku linnugripiviiruse H5N1 vastu vaktsineerida veel ei saa.”

Üldse on gripi vastu vaktsineerimine oluline, vähendamaks ohtu, et võimalik linnugripp võib tabada inimest veel teise gripi foonil. Kõige hullem, kui mitu grippi tulevad järjest — sellepärast me praegu töötajaid vaktsineerida lasimegi, selgitas Kaal.

Kokkuvõttes Kaal, et ajakirjanduses on linnugripiteema kohati liiga üles puhutud. „See, et üks Rootsi surnud part on terve maailma meedia orbiidis, on veidi narr. Nende juhtude puhul, mis olid Rumeenias jm, et korraga ühes kohas on suur hulk surnud linde, on selge, et tegemist on mingi äkilisema asjaga.“