Tallinna Loomaia direktor Mati Kaal ütles Delfile, et arvestades seda, kui pikalt ta elas, siis oli see üsna ootuspärane. Teravmokk-ninasarvik Murray elas nimelt 41-aastaseks.

Kaalu sõnul oli Murrayga nagu ka inimestega vanaduses, tervis andis juba tunda. “Need protsessid on analoogilised, samad asjad, mis inimesel, et liigesed annavad ilmamuutusega tunda ja organism hakkab natuke kuivetuma jne. See kõik oli näha,” ütles Kaal ja lisas, et oma vanuse kohta oli Murray siiski väga heas vormis.

Murrayst tehakse skelett ja topis

Kaalu sõnul viis eile Maaülikool Murray Tartusse, kus esmaspäeval lahkamise käigus temast skelett tehakse. Sinna läheb ka loodusmuuseumi preparaator, kes hakkab tegema nahast topist.

“Topis läheb loodusmuuseumisse ja skelett jääb maaülikoolile nii õppevahendiks kui kollektsiooni osaks,” ütles Kaal.

Uute ninasarvikute ootel

Loomaaiad töötavad ülemaailmse võrgustikuna, kus liikidel on omad koordinaatorid. Tallinna loomaaed on nüüd ootelehel noore ninasarvikupaari saamiseks.

Kaalu sõnul saadab loomaaed nüüd Murray lahkamise protokolli nendele koordinaatoritele, siis selgub milline on positsioon ootelehel. Kiiresti uusi ninasarvikuid ilmselt loota siiski ei ole.

Praegu on loomaaial valmis ka projekt ninasarvikute maja rekonstrueerimiseks. “Me oleme selle maja ehitamise ajal juba arvestanud, et see on teravmokk-ninasarvikute pidamiseks ja uued, kes tulevad on kindlasti ka teravmokk-ninasarvikud, mitte laimokk-ninasarvikud.”