Mereäärses männikus on äsja lageraiet tehtud. Lugematul hulgal värskeid kände, risti-rästi siruli tugevad männitüved. Paaris kohas kõrguvad hiiglaslikud oksahunnikud. Ja kõige selle keskel kotka pesapuu. Samasugune sihvakas mänd, nagu ümberringi maas vedeleb, ainult et tema on veel püsti ja ladvas lösutab hiiglaslik kotkapesa, kirjutab Maaleht.

Kotkad on läinud. Tillukesed kotkapojad üleval pesas on aga ilmselt surnud.

“Keskkonnainspektor Niinemaa,” seletab külamees Ain Resnis. “Tema siin nädalavahetusel möllas.”

“Kõik teavad, et kotkas on siin,” seletab Resnis ja väidab, et on keskkonnainspektsiooni sellest ka korduvalt informeerinud.

Keskkonnainspektsiooni Põhja regiooni juhtivinspektorile Endel Niinemaa tunnistab, et ta nädalavahetusel metsa tegi. “Tegin küll. Lageraie, 0,7 hektarit.”

“Mina ei tea kotkapesast midagi,” vannub juhtivinspektor Niinemaa. “Mina pole seal ühtegi kotkast näinud.” Niinemaa jutustab, kuidas talle kuuluva Vihterpalu mõisa talli katus on sisse kukkumas. “Muinsuskaitse käib peale, et tehku ma katus korda, aga tasku on tühi,” põhjendab ta lageraie tegemist.

Räägib, et metsateatis sai tehtud aprillis ja raieluba on samuti olemas. Kõik on täpselt nii, nagu seadus nõuab.

“Niisugused asjad ajavad hauda,” ohkab kakskümmend aastat inspektorileiba söönud mees. “Südamega olen teinud seda tööd…”