“Siseministri autojuht esitas täna pärast vestlust Tarmo Loodusega avalduse omal soovil töölt lahkuda, minister kirjutas avaldusele alla,” ütles siseministeeriumi pressiesindaja reedel BNS-ile.

Ta lisas, et ministri autojuht tunnistas lahkumisavaldust andes oma tegematajätmisi Leedus, kui parkis ministri ametiauto hotelli ette, mitte valvatavasse parklasse.

Pressiesindaja sõnul oli siseministri autojuhi teenistuslehel juba kaks kehtivat distsiplinaarkaristust — üks auto omavolilise kasutamise eest ja üks auto omavolilise vilkurite kasutamise eest, millega kaasnes kiiruse ületamine.

“Ministril on ametiauto personaalse kasutamise õigus. Autojuhi tööülesanne oli ministri teenindamine, seda vajadusel ka puhkepäevadel ja õhtusel ajal,” märkis pressiesindaja.

Valitsuse määruse kohaselt on ametiautode personaalse kasutamise õigus peaministril, ministritel, riigisekretäril, ministeeriumide kantsleritel, riigikantselei peadirektoril ja maavanematel.

Reedel rentis siseministeerium minister Loodusele uue ametiauto Audi A6.

“Me otsustasime ministrile asendusauto ajutiselt rentida, kuna loodame, et Leedu politsei saab varastatud auto kätte,” ütles siseministeeriumi pressiesindaja BNS-ile.

Pressiesindaja sõnul näitab senine kogemus, et vargad jätavad Leedus tavaliselt maha auto, mille varguse ümber on tekkinud suur meediakära.

Ööl vastu neljapäeva viisid vargad ära Vilniuses Victoria hotelli peaukse ette pargitud ministri ametiauto Audi A6.

Auto kadumise avastas hommikul kella 7.30 ajal siseministri autojuht, kes kutsus kohale politsei. Siseministri sõnul ei olnud autos siseministeeriumi dokumente, samuti polnud seal isiklikke esemeid. Varastatud autos oli kaks siseministeeriumile kuuluvat raadiosaatjat.

Varastatud auto Audi A6 1,8 Turbo Quattro kuulub Ühisliisingu AS-ile ja on siseministeeriumis kasutusrendile võetud möödunud aasta jaanuaris. Kasutusrendi leping lõpeb järgmise aasta jaanuaris.

Auto maksumus soetamisel oli 469.640 krooni. Auto kaskokindlustuse lepingu järgselt on omavastutus sõiduki varguse korral 70.500 krooni. Auto on kindlustatud Sampo Eesti kindlustuses.

Siseminister Tarmo Loodus oli koos abikaasaga Leedus mitteametlikul visiidil, kus ta avas neljapäeval Klaipedas tuletõrjespordi Baltimaade meistrivõistlused. Autota jäänud siseministri viis neljapäeval Vilniusest paarisaja kilomeetri kaugusel asuvasse Klaipedasse Eesti Leedu-saatkonna auto.

Viimati varastati valitsuse liikmetest ametiauto haridusminister Tõnis Lukaselt. Mullu 9. juuli öösel Võsul haridusministri suvila juurest kadunud tumesinine Audi A6 saadi kätte 28. novembril Lätis Venemaa piiri lähistel Balvi linnas.

400.000 krooni maksva sõiduki roolis oli tallinlane Mihhail, kes eiras teda peatada püüdnud politseipatrulli märguannet. Võltsitud Venemaa registreerimisnumbreid ja kerenumbrit kandnud Audi sattus kergesse avariisse, kui selle juht politsei eest ära üritas sõita.

Edgar Savisaare autojuht Peeter Kask avaldas nördimust, et Looduse autojuht oli sunnitud töölt lahkuma süüdistatuna ministri ametiauto varguse soodustamises. “Kui siseministeeriumi kantsleri Jaan Tootsi autojuht viis ametimasinaga Tootsi lapse lasteaeda, sunniti lahkuma mitte autojuht, vaid tema ülemus,” seisab Kesknädala edastatud kommentaaris. “Siseminister Looduse suhtes samasugused põhimõtted ei kehti. See on tavaline väikese sulleri stiil, kus ülemus nuhtleb oma patud alluva kaela. Vilniuses aeti ju Looduse ja mitte autojuhi eraasju.”