Looduse otsuse aluseks oli ministeeriumi siseauditi osakonna koondaruanne, mis käsitleb politseiameti, keskkriminaalpolitsei ning Tallinna, Tartu, Viljandi, Harju ja Ida-Viru politseiprefektuuri auditeerimist.

Siseminister Tarmo Loodus on öelnud, et ainult politseiameti peadirektori väljavahetamine ei muudaks midagi, vaid terve politseisüsteem vajab sisemist muutmist. “Esimese sammuna tuleks muuta kaadripoliitikat, mis võimaldaks tööle võtta kvalifitseeritud inimesi,” ütles Loodus.

Harry Tuule ja teiste politseijuhtide väljavahetamist on soovitanud teiste seas politsei arengusuundade põhimõtted välja töötanud siseministeeriumi komisjoni liikmed ning riigikogu opositsioon.

Peamiselt avaliku elu tegelastest koosnenud komisjon käis möödunud nädalal praegusest politseijuhtkonnast välja kuus võimalikku politseiameti juhi kandidaati. Kindlamate kandidaatidena näeb komisjon tulevases politseijuhtkonnas Saare prefekti Kalle Laanetit, keskkriminaalpolitsei abidirektorit Andres Anveltit, Valga prefekti Aivar Otsaltit, kohtuekspertiisi ja kriminalistikakeskuse direktorit Robert Antropovit ja Põlva prefekti Elmar Nurmelat.