“Kui vaadata õnnetusi ja vahejuhtumeid, siis tihtipeale juhtuvad need seal, kus prefekt on pikka aega paigas, tal on kõigiga suhted ja sidemed, mis eeldab karistamatust ja ringkaitset,” ütles Loodus Pärnu Postimehele.

Ministri sõnade kohaselt tuleks teha politseiteenistuse seadusesse parandus, mis sätestaks prefekti tööajaks viis aastat, nagu on koolijuhtidel.

“Inimene saab selleks ajaks koostada tegevuskava, mida saab hinnata. Ta peab oma tööga tõestama, et on vääriline jätkama,” märkis minister.

Loodus tõi kohavahetuse heaks näiteks Pärnu endise prefekti Jaan Rubini tööleasumise Raplasse. “Raplas on tal uus meeskond ja ta saab hakkama. Ka Pärnus lähevad asjad ülesmäge,” iseloomustas minister.

Ta oli rahul Viljandi prefektuuri sisekontrolli osakonna tööga, mis hindas objektiivselt prefektuuri liikluskomissari Ants Pajumäe põhjustatud ja jalgratturi surmaga lõppenud liiklusõnnetuse asjaolusid. “Töö on tehtud kvaliteetselt ja mingit ringkäendust, nagu varem arvatud, seal ei esinenud,” sõnas Loodus.

Esmaspäeval andis Loodus ministeeriumi sisekontrolli osakonnale ülesande algatada kõigis prefektuurides teenistuslik juurdlus politseinike õiguserikkumiste kohta.

“See ei tähenda, et rikkumiste arv on jõudnud kriitilise piirini. Eelmisel aastal samal ajal olid meil enam-vähem samad probleemid ja siis arutasime purjus politseinike põhjustatud avariisid ning politseiameti peadirektor koostas põhjaliku käskkirja, mis reguleeris nii autode kasutamist kui tööaja kontrolli politseis.

Praegu on paras aeg vaadata, kuidas käskkirjast on kinni peetud ehk kuidas kohalikud ülemused rakendavad meetmeid, mida peadirektor on ette kirjutanud,” rääkis minister.

Politseiameti pressiesindaja Indrek Raudjala andmetel on tänavu politseiautodega juhtunud 111 liiklusõnnetust, sealhulgas politseiametnike süül 48. Viiel korral oli juht alkoholijoobes.