Loodus kahtlustab, et Viljandimaal nädal tagasi purjuspäi inimese surma põhjustanud politseikomissar Ants Pajumägi esindav vandeadvokaat Mart Sikut soovitas komissari pojale anda isa väljaaitamiseks joobe kordusekspertiisi tegemiseks oma vereproov, ütles siseministeeriumi pressiesindaja BNS-ile.

Justiitsministri ülesannetes siseminister märkis neljapäeval advokatuurile saadetud pöördumises, et vandeadvokaat Mart Sikut võis oma kutsetegevusega ületada kohustust kasutada õigusteenuseid osutades üksnes seadusega kooskõlas olevaid vahendeid.

Oma väidetel toetus Loodus komissar Pajumägi avariid uurides politseiameti personaliosakonna politseikontrolli talituse komissari Rait Kivimetsa ettekandele ja ajakirjanduses avaldatud teadetele, sõnas pressiesindaja.

Loodus kinnitas neljapäeval pressiesindaja vahendusel BNS-ile, et teavitab advokatuuri juhatusele tehtud ettepanekust puhkusel viibivat justiitsminister Märt Raski ja palub advokatuuri juhatusel teatada, kas advokatuuri aukohus hakkab vandeadvokaat Mart Sikuti kutsetegevust arutama.

Ants Pajumägi poeg Andres (25) väitis kolmapäeval juurdlust läbi viinud politseiameti töötajatele, et kuulis möödunud nädala esmaspäeva õhtul isaga juhtunust, võttis ühendust oma advokaadi Mart Sikutiga ning korraldas tema abiga asjad nii, et ta saaks õnnetusejärgsel päeval oma politseinikust isa asemel vere kordusanalüüsi andma minna.

Sikutiga konsulteerimise järel otsis ta üles endise Viljandi kohtumeditsiini eksperdi ja praeguse Viljandi vangla ja Pärsti vallaarst Valter Sakki. Sakk aitaski Andres Pajumägil korraldada haiglas temalt isa asemele vereanalüüsi võtmise.

Siseministeeriumi pressiesindaja sõnul esines Andres haiglas verd andes oma isana, hiljem aga selgus, et kordusekspertiisiks ei andnud verd Ants Pajumägi, siis andis haigla ülemarst laborisse korralduse vereanalüüs peatada.

Ants Pajumägi väitis politseiameti sisejuurdluse läbiviijatele, et ta ei teadnud midagi poja plaanist teha kordusekspertiis.

Siseminister Tarmo Loodus andis politseiameti peadirektorile Harry Tuulele korralduse kolmapäeva jooksul selgeks teha, millistel asjaoludel ja kuidas üritati Viljandis purjuspäi inimese srunuks sõitnud komissar Ants Pajumägi verele kordusekspertiisi teha.

Eelmisel esmaspäeval Viljandis purjus Pajumägi ametiauto ette jäänud 20-aastane jalgrattur Erki suri järgmisel päeval haiglas. Pajumäel mõõdeti kohe pärast õnnetust 1,1-promilline joove.

Harry Tuul vabastas lahkumisavalduse esitanud Pajumägi ametist möödunud reedel.