Uus siseminister peaks peale politseivaldkonna võrdselt arendama ka piirivalvet, päästeteenistust, toetama kohalike omavalitsuste ja regionaalset arengut ning teisi siseministeeriumi haldusalasse kuuluvaid valdkondi, ütles BNS-ile üle kahe aasta siseminister olnud Tarmo Loodus.

“Siseministeeriumis on seitse erinevat valdkonda, millele tuleb võrdselt tähelepanu pöörata, meie turvalisus sõltub ju väga palju näiteks piirivalve ja päästeteenistuse heast tööst,” lisas Loodus. Siseministri sõnul on oluline ka Eestis elavate inimeste varustamine võltsimiskindlate isikutunnistuste ja passidega.

Loodus ütles, et ministeeriumi tegevusalades tuleks tagada järjepidev areng eelkõige kaadrivalikuga, kus olulised oleksid töölevõetavate inimeste kvalifikatsioon ja oskused, mitte erakondlik kuuluvus.

“Uus siseminister ei peaks tegema revolutsiooni, vaid tagama stabiilset arengut,” ütles ta.

Ajakirjandus on pakkunud kõige tõenäolisemaks uueks siseministriks Keskerakonda kuuluvat praegust Tallinna linnavolikogu liiget Ain Seppikut.

Tarmo Loodus rõhutas ka haldusreformi jätkumise vajalikkust, tema hinnangul on haldusterritoriaalse reformi läbikukkumine Eestis lähiajal kõige valusamalt tunnetatav tagasilöök kohalikes omavalitsustes ja seal elavate inimeste igapäevaelus.

“See tähendab, et jätkuvalt kulutatakse ülemäära raha linnade ja valdade juhtimiseks ning sellevõrra vähem saavad omavalitsused raha näiteks investeerimiseks,” ütles siseminister BNS-ile.

Väiksematel valdadel ja linnadel väheneb võimalus saada investeeringuid Euroopa Liidu toetusfondidest, kuna omavalitsustel napib raha kaasfinantseerimiseks.

“Kiratsema võivad jäävad koolid ja lasteaiad väiksemates omavalitsustes, kus ei suudeta neid üleval pidada,” ütles Loodus.