Siseminister Tarmo Loodus ütles, et andis siseauditi osakonnale kuu aega uurimiseks, kuidas on Eesti politseisüsteemis korraldatud ametiautode kasutamine puhkeajal. “Viljandis viiakse see juurdlus läbi kõige tõsisemalt,” lubas Loodus Sakalale.

Lisaks ametiautode kasutamisele uuritakse ka politseinike õigusrikkumisi. Kuu aja pärast peaks selguma, kas rikkumisi on olnud ja kas prefektuuri juhtkond on teinud kõik, et neid ära hoida.

“Pärast juurdlust saab öelda, kas on põhjust Viljandi prefekti või teisi juhtivaid ametnikke töölt vabastada,” lisas minister.

Juurdlus on ajendatud nädal tagasi Viljandis juhtunud õnnetusest, kus politseiauto ja jalgratta kokkupõrke tagajärjel hukkus 20aastane jalgrattur. Politseiautot juhtis alkoholijoobes politseikomissar Ants Pajumägi, kes oli pärast tööaega teel suvekodust linna.

Pärast avariid korraldatud distsiplinaarjuurdlus näitas, et kõik ametis olnud politseinikud tegutsesid õigesti. “Roolis olnud Pajumäele tehti kohe ekspertiis ja ringkaitset polnud,” rääkis siseminister. “Kõik tööl olnud politseinikud töötasid nii, nagu on ette nähtud.”

Tarmo Loodust pani nördima, et politseiameti peadirektori Harry Tuul lasi Pajumäel ametist lahkuda vabatahtlikult. Looduse arvates oleks tulnud endine komissar sellise teo eest ametist vabastada. “Tuleb aga nentida, et seaduse järgi polnud Tuulel võimalust teisiti tegutseda,” lisas minister.

Tööandja peab lahkumisavalduse rahuldama kuu aja jooksul, kuid algatatud kriminaalasja menetlemine kestab kindlasti kauem. “Ainuke võimalus oleks olnud Pajumäge veel kuu aega palgal hoida ja siis vabastada, kuid see poleks mõistlik olnud,” tunnistas Loodus.

Uue politseiteenistuse seaduse kohaselt, mille Riigikogu on vastu võtnud, kuid mida president pole veel välja kuulutanud, võiks 50aastane inimene, kes on politseis töötanud 20 aastat, saada edaspidi sooduspensioni. Ants Pajumägi töötas korrakaitsesüsteemis küll ligi 20 aastat, kuid ta on praegu 45aastane.

Looduse sõnul oleks vaja vastu võtta kord, et kui politseinik on sunnitud töölt lahkuma süüteo tõttu, siis talle tavapensionist kõrgemat pensioni ei maksta.

Siseminister on veendunud, et noor jalgrattur hukkus just politseiniku süül. “Noore mehe surm saabus politseiautoga kokkupõrke tagajärjel ja politseinik oli rooli taga purjus,” lausus ta. “Seadust rikkus Pajumägi igal juhul.”

Politseiuurijad tegelevad praegu liiklusõnnetuse põhjuste väljaselgitamisega, et teada saada, kas kokkupõrkes oli süüdi politseinik või jalgrattur.

Viljandis on purjuspäi autoga sõitnud politseinikke karistatud täie rauaga. Neid on vallandatud ja mõnel vanemal mehel on lastud ka omal soovil lahkuda. Mingit kinnimätsimist pole meil olnud, sest see tuleks hiljem kindlasti välja, kommenteeris Viljandi politseiprefekt Ester Kallakas.