Juurdlust alustas siseministeerium ajendatuna Viljandis toimunud õnnetusest, kus purjus politseikomissar Ants Pajumägi sõitis politseiautoga surnuks 20aastase jalgratturi.

Viimane traagiline õnnetus politseis juhtus 25. augustil, mil Tartu politseiprefektuuri juhtivinspektor Urmas Laansalu sõitis Rahinge asula lähedal teenistusautoga vastu puud ja laskis end teenistusrelvast maha. Laansalu oli surmahetkel joobes, alkoholisisaldus tema veres ulatus 1,35 promillini.

Probleemid politseis võivad viia politseijuhi Harry Tuule vallandamiseni. Siseminister Tarmo Loodus ütles ETAle, et siseauditi osakonna aruanne saab olla kellegi personaalküsimuse päevakorda võtmise aluseks.

Politseiameti peadirektori Tuule lahkumist nõudsid avalikus kirjas siseministrile politsei reformimiseks avaliku elu tegelastest loodud komisjoni neli liiget: Riigikogu liige Ivar Tallo, peaministri majandusnõunik Heldur Meerits, Tartu linnapea Andrus Ansip ja meediaärimees Rein Lang.

Komisjoni liikmed leidsid, et Tuul ei sobi juhtima politseid, mille maine on selle suve sündmuste valguses alla käinud. “Harry Tuule õlul lasub vastutus nii hukkunud politseinike kui tavainimeste pärast,” kirjutavad nad. “Eesti esipolitseinikuna ei ole ta olnud suuteline korraldama Eesti politsei tööd.”

Loodus möönis, et arengukavast, mille Tuul 1999. aastal koostas, on täidetud 30 protsenti. Samas olevat suures osas selle põhjus rahapuuduses ja koondamistes.

Siseministeeriumi juurdluse eesmärk on välja selgitada, kas politseijuhid on takistanud alluvate seaduserikkumisi.