Arutelu eesmärk on tutvustada lõimumisvaldkonna arengukava  koostamise ettepanekut ning koguda avalikkuselt tagasisidet. Ettepanekud on omakorda uue arengukava koostamise aluseks.

Praegu kehtiva arengukava "Eesti lõimumiskava 2008-2013" tegevused hakkavad lõppema järgmisel aastal.

"Seega on vaja kokku leppida, millised on edaspidised tegevused ja prioriteedid. Arengukava ettepaneku koostamisel on lähtutud 2011. aasta Eesti ühiskonna integratsiooni monitooringu analüüsist, mis kaardistas ühiskonnas toimuvaid integratsiooniprotsesse ning olulisemaid lõimumisvaldkondi ja –sihtrühmi," märkis kultuuriministeeriumi kultuurilise mitmekesisuse osakonna nõunik Silver Pramann.

Avaliku arutelu käigus soovitakse saada tagasisidet ettepanekus toodud lahendust vajavate probleemide, sisserännanute lõimumismotivatsiooni ning era- ja kolmanda sektori rolli kohta lõimumisprotsessis, samuti ettepanekuid strateegia koostamise ja partnerite kaasamise osas.

Arengukava "Lõimuv Eesti 2020" koostamise ettepanekus tuuakse välja neli põhilist probleemi:

  • ebapiisavast riigikeele oskusest tingitud vähene aktiivsus ühiskonnaelus;
  • pidurdunud naturalisatsiooniprotsess;
  • erisused tööhõives ja kodanikuühiskonna osaluses;
  • erinevad väärtushinnangud ja hoiakud ühiskonnas.

Arengukavas märgitakse, et lõimumine on kahepoolne protsess, milles on olulised nii indiviidi aktiivsus kui ka ühiskonna sallivus ning neid toetavad meetmed ja teenused.

"Lõimumispoliitika subjektiks on ühelt poolt immigranttaustaga elanikud, keda seni on käsitletud liiga kitsalt kui venekeelset elanikkonda, teisalt riiklikud institutsioonid ning kolmanda osapoolena kodanikuühiskond ja muud avalikus elus tegutsevad institutsioonid ja ühendused," kirjeldatakse arengukavas.

Pärast arengukava koostamise ettepaneku kinnitamist valitsuses algab arengukava koostamise protsess, kuhu kaasatakse erinevate siht- ja sidusrühmade esindajaid. Arengukava peaks valmima 2013.aasta oktoobriks.

Tagasiside ja ettepanekute esitamise tähtaeg on 14. september 2012. Arengukava ettepanek on üleval ja tagasisidet saab anda veebiportaalis www.osale.ee.