Kuu aega tagasi esitas kodanikuühendus Eesti Metsa Abiks koos Lohusalu kohalike elanikega vaide lohusalu küla teemaplaneeringule, millega taheti Lohusallu ehitada kokku 215 parkimiskohaga parklaid. Parklate vastu seisid lisaks metsakaitseühendusele ka poolsaare loodusselts, teiste seas helilooja Arvo Pärt abikaasa Eleonoraga ning näitlejatar Ülle Kaljuste.

Vaide esitamise järel tutvustasid kohalikud elanikud olukorda uuele Lääne-Harju vallavalitsusele, kohapeal käis olukorraga tutvumas ka vastne vallavanem Jaanus Saat.

Eelmisel nädalal sõlmiti kokkulepe, milles otsustati endise 180 parklakoha asemel teha 36 kohta. Kokkuleppele kirjutasid alla Lääne-Harju vallavanem Jaanus Saat ja Eesti Metsa Abiks, Lohusalu Poolsaare Loodusselts ning eraisikutest vaidlustajad.

Esialgsete parklatega oleks kaasnenud suure osa rannaäärse metsa hävitamine ning ehituskeeluvööndi vähendamine, mis on vastuolus nii ala looduskaitseliste eesmärkide kui kohalike elanike huvidega. Samuti kardeti, et parklate ehitusele võib järgneda kinnisvaraarendus.

Kompromisslahendust tutvustatakse planeeringu avalikul arutelul 27. juunil.