ISAMAA MANIFEST
Meil on üks isamaa. See on täpselt selline, nagu me kõik koos oleme selle loonud, arendanud ja edasi kandnud. Meil on vaid üks tee – see on tulevik, pöördumatult vabadusele ja kõigi hakkamasaamisele suunatud. Eesti on avatud ja innovatiivne, uutele otsingutele valla riik. Kõigil on võimalus, kes tahab ja soovib. Eesti on kõigi võimaluste maa. See on meie isamaa.

Eestlased on alati tahtnud olla peremehed omal maal. See unistus on nüüd täitunud ja meil on oma riik. Me tahame, et me saaksime omal maal olla peremehed ka saja ja tuhande aasta pärast. Selleks peame ka käituma nagu muistsed peremehed. Nad olid vabad ja vastutustundlikud. Eesti Vabariik on rahvusriik, see tähendab, et eesti rahvas on Eesti riigi peremees.

Peremeheks olemine tähendab julgust ja tahet otsustada, tehtud otsused ellu viia ja vajadusel ka tehtud vigade eest vastutust kanda. Eesti on jõudnud olukorda, kus raskeid ja vajalikke otsuseid enam edasi lükata ei saa. Täna on Eestis seisak. Seisaku lõpetamiseks tuleb aga julgeda langetada otsuseid.

Peremeheks olemine tähendab vabadust. Vabadust elada selliselt, nagu me seda rahvana soovime. Vabadust rääkida eesti keeles, vabadust korraldada oma elu, teha tööd, kasvatada peret ja olla õnnelik. Vabadust mööda maailma reisida ja alati Eestisse tagasi tulla.

Peremeheks olemine tähendab vastutust. Vastutust oma pere, kogukonna ja riigi hoidmise eest. Vastutust nii enesega hakkasaamise kui nõrgemate hoidmise eest. Vastutust Eesti riigi, keele ja kultuuri kaitsmise eest. Kui peninukid on piiri taga, võtab peremees relva ja kaitseb oma peret. Tal on relv, laskemoon ja väljaõpe. Tal on ka ustavad sõbrad, kes tulevad appi.

Hea peremees on lahke. Hästi majandaval peremehel ei lõpe töö kunagi otsa. Kes tahavad meiega koos siin Eestis tööd teha ja Eestit arendada, on siia teretulnud. Kui aga peremees näeb, et külalisel on halvad kavatsused, ta ei austa häid kombeid ja kipub pereliikmetele kallale, viskab peremees ta oma kojast välja.

Kõigilt külalistelt eeldame, et nad järgivad reegleid, austavad meie kombeid ja tõekspidamisi ning käituvad viisakalt. Kelle juured on mujal, kuid soov siduda oma elu Eestiga, peavad austama meie kombeid. Siin, oma kodus, ei tohi meid muutuma sundida mitte keegi.

Iga küla peab oma vaesed ära toitma. Me hoolitseme oma inimeste eest, aga me ei salli logelejaid. Kes tahab abi saada, peab ka ise tahet näitama.

Rahva vähenemine Eestis on tõsiasi. Me usume vabadusse ja me ei taha piirata inimeste vaba tahet. Laste arv ja pere elukoht on iga inimese vaba valik. Kuid me tahame teha kõik selleks, et Eesti oleks maailma parim koht laste kasvatamiseks. Me soovime, et meie peredes oleks rohkem kui kaks last. Me julgeme unistada, et eestlasi oleks tulevikus kaks miljonit.

Madalrõhkkonna tingimustes lendab suitsupääsuke madalalt, et ennast ja peret ära toita. Innovatiivne suitsupääsuke ei pea olema madala lennuga, sest tema eesmärgid on enamad. Innovatiivne suitsupääsuke on Eesti uus rahvuslind. Isamaa annab talle tuule tiibadesse.

Eesti majanduspoliitika peab saama peremeeste majanduspoliitikaks. Sulased käivad ja paluvad, et neid tööle võetaks. Aga meie tulevik ei seisne odavas allhankes, vaid väärtuste loomises. Meie eesmärk on, et lisaks eestlastele töötaksid meie rahva püsimise ja õitsemise heaks veel vähemalt sama palju inimesi väljaspool Eestit. Eesti peremeeste ettevõtted peaksid üle maailma looma meile jõukust.

Meie ettevõtted on meie kangelased. Nad on targad ja tublid ja loovad väärtusi, et me saaksime oma riiki hoida ja arendada, oma vaesed ära toita ja oma vabadust kaitsta. Me hoolitseme oma kangelaste eest ja loodame, et nad oleksid konkurentidest alati tugevamad. Meie kangelased on ausad.

Isamaa on Eesti jaoks rasketel aegadel alati olemas olnud. Kolmel korral peaministrivastutust kandma asudes õigustasime me meile pandud ootusi, sest Eesti liikus suurte sammudega edasi. Sai vabaks, demokraatlikumaks ja sai rikkamaks.

Isamaa lugu on Eesti edu lugu, raskete otsuse ja oluliste reformide lugu. Raskete otsuste vilju lõikab aga väga tihti järgmine põlvkond. Erakonnale on need saavutused ikka kaasa toonud peaaegu et poliitilist hävingut. Meie erakond ongi raskete hetkede erakond. Erakond, mis ei sobi seisakusse. Erakond, kes elab vaid uut tulevikku luues.

Eestis on seisak. Seisakut ei saa lihvida ja peenhäälestada, seisakut saab ainult murda.
Vastasel juhul maksavad järgmised põlved selle eest kallist lõivu. Need, kes on rahva poolt seatud otsustama, peavad selle vastutuse välja kandma, mitte klammerduma võimu külge. Sest siis me peenhäälestame oma rahva tuleviku olematuks.

Isamaa väärtused tuleb tegelikes poliitilistes otsustes tugevamalt maksma panna, sest see on Eesti rahva põhihuvides. Meie oleme valmis.

Kutsume üles meiega ühinema kõiki julgeid inimesi, kes on tüdinenud paigal tammumisest, kes julgevad tegelikke otsuseid langetada.

Eestikeelne laulupidu tuleb ka 250 aasta pärast, seda me lubame. Ei vähemat.