Täna gümnaasiumi lõpetamiseks kohustuslikku matemaatikaeksamit teinud abiturientidele soovitas peaminister kõigepealt valida edasiõppimiseks eriala selle järgi, mis endale meeldib. "Edukaks on võimalik saada ainult sellel erialal, mis on endale meele järgi," on Rõivas veendunud.

Samas märkis ta, et kindlasti on mõned sektorid, kus Eestis tööpuudust kartma ei pea ja kus palgad kasvavad kiiremini kui teistes sektorites. Nende hulgas on valitsusjuhi sõnul nii IT kui tervishoid.

Rõivas ise on lõpetanud Tallinna Reaalkooli ning Tartu Ülikooli majandusteaduskonna välismajanduse ja turunduse eriala.

Täna Tartus juba praegu ennest tõestanud start-up ettevõttega Mobi, Click&Grow, Edicy, Buildit ja Fortumo kohtunud Rõivas rääkis Delfile, et kui need ettevõtted õnnestuvad, siis luuakse Eestisse hulgaliselt hea palgaga töökohti.

"Nähes seda, kui palju need ettevõtted on kohe valmis võtma tööle IT haridusega inimesi ja nähes, millised on nendele pakutavad palgad, siis ilmselgelt noored, kes kaaluvad IT valdkonna õpet, ei peaks oma valikus kahtlema," kõneles Rõivas.

Teise perspektiivse valdkonnana mainis peaminister tervishoidu. "Eesti tervishoius on vaja nii õdesid kui arste," tõdes ta. "Tervishoiuvaldkond kogu maailmas on selline, kus nõudlus töötajate järgi kasvab. Varem või hiljem, ja pigem varem, jõuavad Eesti palgatasemed Soomele järgi ja palgavahe ei ole enam sedavõrd suur. Pealegi on Eestil eeliseid, mida palgataseme vahega lõpuni kompenseerida ei saa."

Peaminister käis ka täna Tartu ülikooli Maarjamõisa teaduslinnakus avatud maailmatasemel siirdemeditsiinikeskuses, mille tingimused ja ülimoodne aparatuur loovad teadusuuringuteks senisest palju paremad võimalused.

Start-up ettevõtetega, kelle seast tulevad järgimised Skype’id, Playtech’id ja Nortalid, arutas valitsusjuht, kuidas riik saaks ettevõtluskeskkonda paremaks muuta ja kuulas, mida nad ootavad Eesti majanduskeskkonnalt.

Peaministri Tartu päev algas aga külaskäiguga online-mängude tarkvaratooteid- ja lahendusi tootvas ettevõttes Playtech, kus ainuüksi Tartu kontoris töötab 500 inimest. Ettevõtte juhi Kaari Simsoniga arutati ettevõtte tulevikuplaane ning kuidas muuta Eesti veelgi atraktiivsemaks ja ettevõttesõbralikumaks keskkonnaks.

Ka Playtechi peamisteks väljakutseteks on tippspetsialistide leidmine. Riigil on siin kavas investeerida veel IT-haridusse ja suurendada vastuvõttu IT Akadeemiasse, vahendas Stenbocki maja Facebookis.