"Konverentsi põhiline eesmärk on kaardistada ja uurida Euroopa Liidu piiriala, põhiliselt vene vähemuse poolt asustatud Kirde-Eesti rolli pingestatuse ja eeldatava (võibolla ekslikult, võibolla mitte) Venemaa-poolse julgeolekuohu tingimustes, olukorras, kus Eesti peavoolupoliitikud ja meedia - ilma sotsiaalse või akadeemilise tõendusmaterjali või uuringuteta - on selle piirkonna sildistanud venemeelseks ja kriisiolukorras ettearvamatuks," seisab projekti põhjenduses.

Samuti kirjutab Toom seal, et Eestil ja Euroopa Liidul võib olla Vene piiri äärest toimuvast moonutatud ettekujutus, mis tõukab sealse elanikkonna vastu diskrimineerima.

Konverentsile, mis on kavandatud 7. veebruarile ning keskendub Ida-Virumaa elanike olukorra ja meelsuse väljaselgitamisele ja tutvustamisele, ootab Toom 300 osavõtjat.

Konverentsi eelarves on muu hulgas 5600 eurot määratud reklaamkuludeks. Selle raha eest on kavas ettevõtmist reklaamida Eesti suuremates meediakanalites (internetis, ajalehtedes, raadios), koostada tutvustav brošüür ja edastada ürituse otseülekannet "üle-eestilise leviga telekanalites", selgub konverentsi projektist.

Konverentsi tarbeks peaks Toomil erinevateks tähtaegadeks valmima kaks sotsiaalset uuringut - "Rahvusliku julgeoleku uuring Kirde-Eestis" ja "Poliitiline ja sotsiaalne olukord Kirde-Eestis". Uuringute maksumus on Toomi kavandi kohaselt 17 941 eurot.

Loe konverentsi idee tutvustust ja kavandatavat eelarvet: