Leif Kalevi kiri:

"Siseministeerium korraldas PPA peadirektori leidmiseks avaliku konkursi. Sobivaima kandidaadi valimiseks ja esitamiseks ministrile oli moodustatud hindamiskomisjon. Hinnanud kandidaate, on komisjon jõudnud seisukohale, et praegu ei ole kandideerinute hulgast valida parimat, keda esitada PPA peadirektori ametikohale.

Siseturvalisuse ühe võtmevaldkonna organisatsioonile tippjuhi leidmine Eestis ei olegi kerge ülesanne. Vastutab peadirektor ju oma isikuomaduste, juhtimisstiili, töövõime ja teadmistega kogu ameti töö eest, tema otsustest ja tegevusest sõltub tuhandete inimeste heaolu, turvatunne ning rahulolu riigi poolt pakutava teenuse ja kaitsega. See on ametikoht, kuhu sobivaima inimese valimisel on mõistlikum olla hoolikas ning mitte kiirustada.

Meie eesmärk on leida PPAd juhtima inimene, kellel lisaks senistele kogemustele on värske pilk, liidriomadused ja võimekus vajalikke muutusi ellu viia. Tugeval tippjuhil peab olema värske arusaam ameti eesmärgipärasest ja terviklikust arendamisest, võime analüüsida organisatsiooni positsiooni ja avalikkuse ootusi ning selgus oma rollist liidri ja eestvedajana nende võimaluste ja väljakutsete juhtimisel.

On ootuspärane, et kõik avaliku sektori ametikohad, sealhulgas nii suure ja keeruka ameti juhi positsioon täidetakse avaliku konkursiga. Lõpuks peame andma parimatele võimaluse kandideerida. Kuid suure tõenäosusega on avalikkuses kõlama jäänud kajastused PPAs toimuvast pannud mitmeidki tõsiseltvõetavaid kandidaate mõtlema, kas võimalik saamine sellele tippjuhi kohale ei ole liiga keeruline ja kaelamurdev ettevõtmine. On ju nii avalikkuse, siseministeeriumi kui ka PPA ootused oma tippjuhile väga kõrged.

Strateegilise tasandi ehk ministeeriumi, ministri ja valitsuse ülesanne on igal sammul seista hea selle eest, et siseturvalisuses oleksid selgelt paika pandud eesmärgid, prioriteedid ning nende täitmiseks eraldatud vajalik ressurss. Nende ülesannete hulka kuulub ka PPA tippjuhi valik. Seda valikut tehes tahame me poliitikakujundajatena olla veendunud, et inimene, kes ohjad PPAs üle võtab, suudab selgelt sidustada strateegilised eesmärgid konkreetse tegevuskava elluviimisega taktikalisel tasandil.

Seda arvestades on hindamiskomisjon otsustanud minna edasi ja püüda leida PPA uus peadirektor sihtotsingu kaudu. Juhi valiku protsessis oleme olnud ranged ja nõudlikud eksamineerijad. Nüüd peame siseturvalisuse huvisid silmas pidades kasutama teist võimalust ning järgmisest ringist väljuma võimalikult hea tulemusega.

Avalikkuses välja käidud kandidaatide nimede paikapidavuse osas juhin tähelepanu sellele, et hea tava ja kandidaatide enda ootuse kohaselt ei avalda komisjon konkursi raames inimeste nimesid. Siiski vastab tõele, et mõned konkursil osalenud peadirektori kandidaadid tulid PPA seest. Nende osas võib kindlasti öelda, et tegemist on oma valdkonna võtmeisikute, ekspertide ja heade juhtidega ning kogu seda pagasit on meil jätkuvalt vaja nende praegustes ülesannetes.

Seni, kuni PPA uut peadirektorit otsitakse, juhitakse ametit olemasoleva peadirektori asendamise korra alusel. Peadirektorit asendav peadirektori asetäitja peab üleminekuajal andma endast parima, et asutus toimiks stabiilselt ning kõik meie ette seatud eesmärgid oleksid täidetud.

PPA usaldus on läbi aegade hoitud kõrgel ning seda tuleb iga päev hoida ja meil on vaja tippjuhti, kelle nägemus ja töövõime seda kindlasti edasi viivad. Ametist lahkuv PPA peadirektor Raivo Küüt on siseturvalisust teeninud pikaaegselt ja tublilt ning tema panus jätab organisatsiooni arengulukku oma olulise jälje. Suur ja sügav tänu talle teenistuse eest!

Leif Kalev
hindamiskomisjoni esimees
kantsler"