Sotsiaal- ja tervishoiuamet soovib lähimate kuude jooksul riigihanke kaudu leida organisatsiooni, kes teostaks pealinnas seksuaalteenuseid osutavate isikute seas meditsiinilist läbivaatust ja nõustamist, teatas Raepress.

Sotsiaal- ja tervishoiuameti juhataja Vahur Keldrima sõnul on seksuaalteenuse pakkujatele meditsiiniabi osutamise ajendiks linna soov tõkestada pealinnas nii sugu- kui ka nakkushaiguste, sealhulgas, Aidsi levimist. Linna eelarvest on vastavaks tegevuseks aasta lõpuni ette nähtud 290 000 krooni.

Seksuaalteenuse osutajad saaksid programmi käivitumisel osaleda tasuta arstlikul läbivaatusel, mis hõlmab endas ka enimlevinud suguhaiguste nagu süüfilis, gonorröa, trihhomonoosi ja HIV laboratoorseid analüüse. Linn tasuks ka diagnoosimisele järgneva ravi. Teenuse osutamisel tagatakse anonüümsus, delikaatsed isikuandmed töödeldakse kodeerimise teel.

Teiste sugulisel teel levivate nakkuste nagu herpes, klamüdioos jms. uuringute ja ravi eest tasuks teenuse tarbija Haigekassa kehtiva hinnakirja alusel.

Kõikidele teenuse tarbijatele jaotatakse meditsiinilise läbivaatuse käigus lisaks ka tasuta HIV, suguhaiguste ja narkomaania ennetusalast teabekirjandust, kondoome ja lubrikante. Süstitavaid narkootikume tarvitavatele isikutele õpetatakse turvalist süstimist ning jagatakse tasuta süstlaid ja nõelu.

Lisaks nõustatakse prostituute turvaseksi ja soovimatu raseduse vältimise küsimustes.

Positiivse HIV testi korral suunatakse isik diagnoosi täpsustamiseks, arvele võtmiseks ja edasiseks raviks AS Lääne-Tallinna Keskhaigla Nakkushaiguste Keskusesse.

Aidsi Tugikeskus teostas lääne organisatsioonide rahastamisel pealinna prostituutide seas arstlikku läbivaatust aastatel 1997-2000. “Umbes 60% tüdrukutel leidsime mingi haiguse,” meenutab Aidsi Ennetuskeskuse nõustaja Grete Lehtla. “Aasta pärast arstlikul läbivaatusel osalemist olid enamik tüdrukutest terved.” Aidsi Tugikeskuses käis kuu jooksul arstiabi saamas keskmiselt umbes 30 tüdrukut.