"Nii palju kui ma tean, pole ta avalikkuse ees analüüsinud ei Venemaa arenguid, Ukraina kriisi, Balti riikide julgeolekumuresid ega Eesti diplomaatia väljakutseid ei laiemalt ega kitsamalt," kommenteeris Lobjakas Delfile uue välisministri valikut.

Lobjaka sõnul on Pentus-Rosimannuse plussid uues ametis on kõige paremini teada peaminister Taavi Rõivasele ning nendele, kes Rõivasel otsust aitasid langetada. Miinustest on peamine puuduv välispoliitiline kompetents. "Samas võib loota, et tegemist on väga kiire õppijaga," arvab Lobjakas.

Seda, et Pentus-Rosimannus suudaks kuidagi sekkuda Eston Kohveri olukorda, Lobjakas ei usu. Muudel välispoliitilistel teemadel pole aga tema sõnul põhjust kahelda tema suutlikkuses Euroopa Liidu ja teiste kolleegide seltskonnas taasesitada välisministeeriumi juhtivdiplomaatide poolt välja töötatud seisukohti.

"Ma oletan, et talle püütakse järgmise nelja kuu jooksul leida väljakutseid, mille visuaalne pool ületab oluliselt verbaalse," ütles Lobjakas.

"Juhiksin ühtlasi tähelepanu asjaolule, et president Toomas-Hendrik Ilves pole veel Pentus-Rosimannust välisministri ametisse kinnitanud. Senine presidendi ja valitsuse koostöö praktika lubab muidugi karta, et tegemist on formaalsusega," lisas analüütik.

Täna kogunenud Reformierakonna juhatus kinnitas erakonna esimehe, peaminister Taavi Rõivase ettepanekul välisministri kandidaadiks erakonna aseesimehe, praeguse keskkonnaministri Keit Pentus-Rosimannuse ja keskkonnaministri kandidaadiks senise Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimehe Mati Raidma.