Lippmaa rääkis Kuku raadio hommikuprogrammile „Ärataja“, et Jaapani Fukushima tuumaelektrijaam pärines 1960-ndatest aastatest. Tema sõnul ei imestaks keegi, et kui sama vana sapakas praegu enam ei töötaks.

Akadeemiku sõnul on seda tüüpi tuumajaamad oma aja juba ära elanud ja need tuleb uue põlvkonna jaamade vastu välja vahetada. Jaapanlased on aga oma vanast tehnoloogiast seniajani kinni hoidnud. Samal tehnoloogial põhinevad tema sõnul ka meie lähiriikide tuumajaamad.

Ka tõi Lippmaa välja, et kavandatav Leedu tuumajaam on samuti vanal tehnoloogial põhinev ja seetõttu ei ole Eesti osalemine leedulaste projektis tema sõnul rentaabel. Ta hindas, et Eesti võib projekti küll rahaliselt panustada, kuid ei saa sealt kunagi mingit kasu.

Lippmaa lisas, et sakslased on juba otsustanud mõne oma vanal tehnoloogial töötava tuumajaama sulgeda.

Seevastu on maailmas juba olemas uue põlvkonna tuumaelektrijaamad, mis on palju täisautomaatsed ja ohutumad ning lülituvad välja juba võimaliku elektrikatkestuse korral.

Ta kirjeldas, et uut tüüpi jaam lülituks välja ka sellises hüpoteetilises olukorras, kus kõik tuumajaama töötajad oleksid surnud.

Kaasaegsetes tuumajaamades töötab tema sõnul üldiselt vähe inimesi – koos direktori ja koristajatega kokku umbes sadakond.

Lippmaa sõnul toodavad kaasaegseid tuumaelektrijaamu näiteks Ameerika Ühendriigid. Praeguses turusituatsioonis, kus avalik arvamus võtab hoiaku tuumajaamade vastu, on tema sõnul Eestile just majanduslikult soodne oma uue põlvkonna tuumajaam osta.

Eesti energiatootmine põlevkivi baasil on Lippmaa sõnul jätkusuutlik veel paarkümmend aastat ja seni tuleb seda tootmisharu arendada.

Tokyos on Lippmaa sõnul radiatsioonitase tõusnud juba 80 korda ja tema hinnangul oleks praegu paras aeg hakata linnast lahkuma. Antud määr ei ole tema sõnul siiski veel inimesele eluohtlik.