Loendus viidi läbi 17. septembri õhtul kella 17.30 kuni pimedani, teatas LKK kommunikatsioonijuht.

Hanedest olid valdav enamik septembri teisele poolele tüüpiliselt hallhaned.

Samal õhtul loendati ka 250 valgepõsk-laglet, kes jäid Põgarisse ööbima.

Teistest lindudest olid huvipakkuvamad kaks lammitildrit Põgari rannas ning kolm hõbehaigrut Haeskas.

Linde loendati 13 vaatluspunktis 22 loendaja poolt. Kui eelmistel aastatel loetleti linde kahel päeval, siis tänavu ühel, et linnud ei jõuaks ümber paikneda ja neid seetõttu topelt ei loetaks.

Nii sookurgi kui ka hanesid oli Matsalu lahe põhjakaldal kõige arvukamalt Rannajõe ning lõunakaldal Salmi sopi vaatluspunktis.

Võrreldes eelmise aastaga, oli sookurgi ja hanesid tänavu vähem. Näiteks sookurgedel oli eelmisel aastal lausa tipparvukus, kui Matsalu piirkonnas loendati 23 000 ja kogu Eestis 55 000 sookurge. Ka hanede arvukus Matsalus oli mullu “tugev keskmine” , ulatudes 10 000 isendi kanti.

Üleriigilise loenduse koordinaatori Aivar Leito sõnul pole sel aastal lindude väiksemas arvus Matsalu piirkonnas midagi erilist.

“Lindude tipparvukus võib eri aastatel olla erinevatel aegadel. Näiteks võivad sookured ja haned tänavu olla alles põhjapoolsetes rändepeatuskohtades ja suured arvud on praegu just seal. Samas on osa kurgi-hanesid meilt juba lõuna poole edasi liikunud. Samuti võib aastati Eesti sisene jaotumine erinev olla,” sõnas Leito.

Üle-eestilise hanede ja sookurgede sügisese loenduse andmed võetakse kokku oktoobri esimese poole jooksul.