“Tundub, et oht hakkab mööda saama. Lindude kõige suurem rändeaeg hakkab mööduma ja siiani pole Eestis seire käigus lindudelt grippi leitud,” sõnas Postimehele veterinaar- ja toiduameti loomatervise ja loomakaitse osakonna juhataja Enel Niin.

Seetõttu võtab veterinaar- ja toiduamet tõenäoliselt mai lõpus või juuni alguses maha nõude, et kodulinde tohib pidada vaid ruumides või alal, millel on aed ümber.

Ornitoloog Andres Kuresoo sõnul võib linnugripi Eestisse mittejõudmist selgitada rändlindude erineva teekonnaga. “Põhiline rändeliikumine käib Eestis üle Hollandi ja sealt linnugrippi ei leitud. Tundub, et see põhimass rändlinde, kes meile jõudsid, jäid viirusest puutumata.”

Lisaks oli Eestile soosivaks teguriks gripihooaja möödumine. Linnugripp sarnaneb inimeste gripiga ning gripipuhangud on meie kliimas rohkem talvel ja kevadel.

Samas ei maksa Kuresoo sõnul arvata, et viirus on täiesti kadunud ning mingit ohtu edaspidi pole. Linnugripp võib Euroopas levida veel aastaid ning uus puhang võib tulla juba eeloleval sügisel koos gripihooajaga.

Kuresoo märkis, et Eesti pääsemisele linnugripist võis kaasa aidata ka korralikult toimiv riigivõim, sest Aafrikas ja Ida-Euroopa riikides sai linnugripp levida suuresti vaid ebaseadusliku linnukaubanduse tõttu.