“Kindlasti leidub nii Eestis kui ka maailmas palju ohtlikumaid nähtusi kui linnugripp. Selle teadmise valguses on linnugripist ebaproportsionaalselt palju juttu. Olen üsna veendunud, et linnugripi teema on ülevõimendatud ja selle tulemusena on inimesed paanikasse aetud. Mitte ainult Eesti inimesed, vaid terve nn valge maailm,” ütles Mati Kaal intervjuus Postimehele.

Kaalu väitel kaotasid loomaliha tootmise ja kauplemisega seotud ringkonnad maailmas suure osa oma turust seoses hullulehmatõvega.

“Maailm aga teatavasti tühja kohta ei salli ning vabaksjäänud turuosa võtsid üle linnuliha tootjad ja müüjad. Nüüd tekkis loomaliha-ringkondadel võimalus saada revanš, taguda linnuliha-ringkonnad kõrvuni maa sisse ja võita turuosa tagasi,” sõnab Kaal.

“Tekitatud surmahirm sobib suurepäraselt ka ravimitööstusele, mis näeb avarduvaid võimalusi üha suuremal hulgal müüa tamiflud või mida iganes. Sest surmahirmus inimene otsib ikka ravimitest abi.”

Kaal tõdeb, et linnugripi puhanguks peab mõistagi valmis olema. “Eriti loomaaias, kus erinevad liinid kokku saavad. Kuid teisalt meenutab sündmustik vana lugu karjapoisist, kes hõigub, et hunt tuleb. Kui sellist vahtu palju keerutatakse, ühiskond väsib ega oska tegeliku ohu korral enam piisava kiiruse ja jõulisusega tegutseda. Hunti karda ikka siis, kui teda on kuulda, näha ja tunda.”

Kaalu sõnul on inimesed praeguseks nii paanikasse sattunud, et keegi helistas talle pühapäeva õhtul koju ning rääkis väriseva häälega, kuidas tema ligi 12-aastane viirpapagoi lamab surnult puuripõrandal.