Algatus kava koostada tuli Tartumaa keskkonnateenistuselt, ülevaate loomise ajendiks on nördinud tartlaste telefonikõned.

Hakid, künni- ja hallvaresed naudivad linnaelu mitmel põhjusel. Peamine, mis linde linna meelitab, on mitmekesine toiduvalik. „Linnas on reeglina palju süüa. On palju lahtisi prügikaste ja mahavisatud toidujäätmeid,“ tutvustas Tartu ülikooli loomaökoloogia õppetooli erakorraline teadur ja üks kava autor Marko Mägi.

Lisaks suurele söögihulgale tõmbab vareslasi linna lai elupaikade valik. „Siin on soodsaid pesitsuskohti. Linnas on suuri õõnsustega pargipuid ja katusealuseid, mis lindudele väga meeldivad,“ rääkis Mägi. „Ega linnud otseselt inimesele mingit füüsilist kahju ei tee. Kui neid on palju siis nad lihtsalt reostavad kesklinna ja teevad õhtuti kogunedes kisa ja kära,“ lisas Mägi.

Ühte head meetodit, kuidas linde ohjata, olemas ei ole. „Vaja on limiteerida lindude toidubaasi,“ alustas Mägi ohjamisvõimaluste tutvustamist. Kavas nimetatakse kümmekond viisi, mida on mitmel pool maailmas lindude peletamiseks või hävitamiseks kasutatud.