Eelmisel nädala kutsus Tallinna haridusamet lasteaedade juhatajad kokku, et rääkida raskest majanduslikust olukorrast ja plaanist vähendada lasteadade eelarvet.

Tallinna haridusameti sõnum oli ühene: hoiate kokku sealt, kus saate. „Kuskilt mujalt ei ole lasteaial ju kokku hoida, kui palkadest,“ rääkis Delfile üks kasvataja, kes ei soovinud oma nime avaldada.

Lastega töötavad stressis inimesed

„Detsembris võeti osa raha ära, nüüd võeti uuesti,“ oli teine Delfiga rääkinud lasteaednik murelik. „Enam ei saa isegi õppevahendeid osta.“

"Inimesed peavad nüüd väiksema koormusega tööle hakkama, mis tähendab ka väiksemat palka," sõnas üks Delfiga rääkinud lasteaia juhataja, kes pidi tänaseks haridusametile esitama lasteaia säästueelarve. "Mina ei ole varem nii raskes olukorras töötanud," sõnas ta ning lisas, et lastega töötavad stressis inimesed.

Haridusamet: mingit vähendamist ei ole

Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula sõnul ei ole täna ühtegi õigusakti, mis sunniks lasteaiakasvatajatel palku vähendama. „Linn otsib võimalusi, kuidas võimaliku eelarve vähendamise korral hakkama saada,“ vihjas Pajula 47,7 miljonile kroonile, mis oli riigi eelarvest lasteaedadele planeeritud.

„Kui seda raha ei eraldata, siis on meil jah probleem,“ nõustus Pajula, kinnitades samas, et ei haridusamet ega linnavalitsus ei ole õpetajate palkade vähendamisest rääkinud. „Praeguses majanduslikus olukorras peame mõtlema, kuidas efektiivsust suurendada,“ tõi Pajula näiteks valverühmad, mis aitavad kasvatajatel tööd efektiivsemalt korraldada.

Töötud vanemad viivad lapsed lasteaiast

Samas ei välitstanud haridusameti juhataja, et jätkuvas raskes majandusolukorras väheneb lasteaedades käivate laste arv ning seega võib juhtuda, et väheneb ka kasvatajate töökoormus. „Osad vanemad on jäänud töötuks ja võtavad oma lapsed aiast ära, kuna nad ei jõua maksta,“ kinnitas ka üks lasteaiakasvataja.

Kuigi nii mitmedki lapsevanemad on Delfile avaldanud kartust, et seoses lasteadeade tööpäeva lühendamisega on löögi all ka vanemate töölkäimine, kinnitasid nii Pajula kui ka erinevad lasteaiad, et vanemate jaoks ei muutu mitte midagi. „Teenus peab olema tagatud seadusega ettenähtud korras,“ rõhutas Pajula. Samas on lasteaiad andnud vanematele märku, et edaspidi lüheneb nii lasteaia lahtioleku aeg kui ka kaovad ära huvialaõpetajate kohad.