Tallinna Linnateatri peanäitejuht Elmo Nüganen ütles Moskvas Eesti Päevalehele, et kahjuks jääb unikaalne reis proosalistel põhjustel ära.

“Nende päevadega, mis meile olid antud, poleks me jõudnud oma etendusi ära teha,” rääkis Nüganen. Linnateater pidanuks aprilli algul Moskvasse sõitma kahe tükiga — Elmo Nüganeni lavastusega “Karin. Indrek. Tõde ja õigus. 4” ja Adolf Šapiro lavastusega “Nii see on (kui teile nii näib)”.

Nüganeni sõnul anti Linnateatrile Moskva Meierholdi keskuses mõlema näidendiga kahe etenduse ehk siis kokku nelja etenduse mängimiseks aega viis päeva, aga teatril võtab ainuüksi mõlema etenduse lava ülespanek aega kaks päeva.

“Enamik teatreid tuleb festivalile valmis teatrimajadest ja läheb teise valmis teatrimajja, kus on vaja ainult lavakujundus üles panna,” selgitas Nüganen. “Meie aga tuleme oma Linnateatri Põrgu- ja Taevalavalt ning meil on vaja see kogu põrgu ja taevas uuesti üles panna. Mitte ainult lavakujundus üles panna, vaid kogu see ruum koos valguspargiga. Meile anti selleks liiga vähe aega.”

Rohkem aega ei saanud festivali korraldajad Nüganeni sõnul aga anda, sest enne ja pärast Linnateatrile eraldatud aega esinevad keskuses teised teatrid. Linnateater pakkus Nüganeni sõnul võimalust, et nad tulevad siis ühe näidendiga. “Aga see neile ei sobinud enam, sest ühe näidendi jaoks oli neile viis päeva liiga palju,” lausus Nüganen.

Üle Venemaa paremaid näidendeid koondava Kuldse Maski festivalile kutsutakse iga aasta ainult üks külalisteater välismaalt.

Kuldse Maski rahvusvaheliste projektide juhi Tamara Arapova sõnul jäävad Linnateatri etendused ära mitme põhjuse koosmõjul. Arapova ütles, et festival ja teater otsisid lahendusi, kuid aega jäi liiga väheks. “Etteheiteid pole, on vaid soov — selleks et ükskõik mis projekt õnnestuks, on vaja kõik kokkulepped sõlmida väga varakult,” lausus Arapova. “Võimalik, et meie arusaamad sellest, mis tähendab varakult, olid erinevad. Sel hetkel. Nüüd on kõik korras ja me mõistame üksteist.”

“Mingit konflikti polnud,” väitis Arapova, lisades, et nad jõudsid Linnateatriga kokkuleppele, et eestlased tulevad Kuldse Maski festivalile 2009. aastal.

Kuldse Maski Eesti-poolne koordinaator Svetlana Jantšek ütles, et projekt lükati edasi liiga kaua kestnud läbirääkimiste pärast, kuna Linnateater ei olnud kutsele valmis kiiresti reageerima. “On halb, et see projekt ei realiseerunud, sest tehtud oli väga suur töö — kunstniku jooniste alusel oli juba alustatud dekoratsioonide valmistamist,” lausus ta. “Mulle tundub, et hoolimata kõigest oleks võinud selle projekti ikkagi realiseerida, kuid eks Linnateatril ole vast liiga vähe kogemusi, et kiiresti reageerida.”

Linnateatri kutsumist innustanud tuntud Vene lavastaja Adolf Šapiro ütles aga, et tema mulje järgi polnud Linnateatril “tõeliselt suurt soovi” Moskvasse sõita. “Ja mul on sellest väga kahju,” ütles ta. “Teatri küllasõit ajal, mil on üsna keerulised riikidevahelised suhted, oleks kaasa aidanud inimeste lähendamisele,” ütles Šapiro.