“Eesti puhul on oluline, et meil on palju väga tugevaid külgi ja võimalusi. Edaspidi oleks tark luua head elukeskkonda ja linnaruumiplaneeringuid,” lausus Otsa kinnisvarakonverentsil “Kuhu liigub Eesti kinnisvaraturg?”, kirjutab Äripäev.

Kuna kinnisvaraarendajad maksimeerivad oma kasumit, siis ei ole Otsa arvates mõistlik jätta linnaruumi arengut ainult turumehhanismi hooleks. “Näiteks on Raekoja platsist kolme kilomeetri kaugusel asunud lihakombinaat ja mere ääres paiknenud masinatööstus asendunud plekist kaubahallidega,” tõi Otsa näiteid ümbruskonnaga mittesobivatest hoonetest.

Põhjus on visionääri sõnul see, et enamik Eesti praegustest arhitektidest said hariduse NSV Liidu ajal, mil linnaruumi planeerimises polnud võimalik osaleda. Tulemuseks on unikaalne kombinatsioon metropoli puudustest, kus liikumine võtab palju aega, ja väikelinna probleemist, et ei olegi kuhugi minna.

“Ainuõige tee oleks välja kuulutada rahvusvaheline konkurss, mis tagab kõrge taseme,” kinnitas Otsa maailma tipparhitektide kaasamise vajalikkust linnaplaneerimisse. Noored inimesed hakkavad tema meelest paratamatult valima, kus on mõnusam elada. Seega peaks praegu tehtav üldplaneering lähtuma tuleviku vajadustest, mitte minevikust.