Nõmme noortemaja tegutseb praegu Nõmmel kolmes majas – Nurme, Mai ja Õie tänaval –, kuid haridusameti juhataja Andres Pajula sõnul ei ole sealsed tingimused lastele ega õpetajatele huvitegevusega tegelemiseks normaalsed. Samuti pole tema hinnangul mõistlik, et tegutsetakse kolmes eri majas. Seetõttu tahetaksegi noortemaja uuele pinnale kolida.

Nõmme noortemaja peahoone asub Nurme tänaval funkvillas, kus 1952. aastal alustas tööd Nõmme pioneeride maja, mis 1990. aastal nimetati ümber Nõmme noortemajaks. Nurme ega teiste majade saatuse osas pole Pajula sõnul veel mingeid otsuseid tehtud, tema hinnangul on selle küsimusega veel vara tegeleda. „Meie haridusametis keskendume sellele, kuidas paremaid ruume ja õppimistingimusi luua Nõmme noortemajale,“ sõnas Pajula.

Irooniliselt keeldus linn 2002. aastal noortemaja omanikule tagastamast, põhjendades otsust sellega, et maja peab jääma laste kasutusse. „Seda ma tean, see on meile teada. On ka igasuguseid muid tegevusi, milleks seda Nurme tänava maja suurepäraselt saab kasutada,“ ütles Pajula ja kinnitas, et ärilist plaani tühjaks jäävate hoonetega ei ole.

Kuigi Nõmme linnaosavanem Tiit Terik nentis Delfile, et noortemaja vanu hooneid renoveerida on kulukam kui Pääsküla gümnaasiumi juurde uus juurdeehitus rajada, kinnitas haridusameti juht, et see ei ole kolimise põhjus. „Selleks otstarbeks, milleks oleks vaja, ei saa neid hooneid renoveerida. Nurme tänava hoonel on peal muinsuskaitse tingimused ja seda ei saa ümber ehitada paremaks,“ rõhutas Pajula.

Haridusamet ei tegele äriga, vaid me tõesti mõtleme lastest ja õpetajatest, kes seal õpetavad.
Haridusameti juhataja Andres Pajula

Pajula sõnul on probleem selles, et praegused ruumid on liiga väikesed ja seal ei saa tegutseda täisrühmad. Samuti pole ruumid kaasaegsed ega multifunktsionaalsed. „Praegu on seal põlve otsas tegelemine ja paljude ringide puhul ei saa sinna kümmet või kahtteist last viia. Kui me räägime huvitegevusest, siis on tähtis, et ruumid oleks sellised, mis võimaldavad huviharidust lastele tõesti anda,“ ütles Pajula. „Haridusamet ei tegele äriga, vaid me tõesti mõtleme lastest ja õpetajatest, kes seal õpetavad.“

Väike automudelismirada mahub Pajula sõnul uutesse ruumidesse kindlasti ära, kuid unikaalse suure rajaga on lugu keerulisem. „Mis puudutab õues olevat rada – lahenduste otsimised käivad. Kui juhuslikult ei saa, siis nad jäävad edasi tegutsema, kus nad on. Aga kindlasti otsime võimalusi, et tingimused saaks paremaks,“ sõnas Pajula.

Nõmme noortemaja on aga kolimise vastu, kuna peavad senises asukohas tegutsemist ja järjepidevust oluliseks. Nõmmel on vaikne ja lapsed saavad kohale jalutada. Samuti kaotaks noortekeskus Pääskülla kolides oma näo ja tekiks konkurents kooli huviringidega, mis mõnegi inimese tööta võib jätta. Pajula kahtlustab aga, et lihtsalt ei taheta muutuseid, ei taheta mõista ega kaasa mõelda. „Kuigi tegelikult me arvestasime kõiki nende poolt esitatud tingimusi,“ väitis Pajula.

Ruumi tuleb Pääskülla noortemajale rohkem, kui seda on praegu. „Me peaksime eriti idiootsed olema, kui teeksime kehvemad tingimused, kui neil täna on. Oleme püüdnud võimalikult palju kõike seda tugevust, mis neil on, säilitada ja anda lisaarenguvõimalused,“ sõnas Pajula ja lisas, et kuigi uus hoone on kaugemal, on sinna bussiga lihtsam kohale saada kui Nurme tänava majja.

Sissepääs ei pruugi koolil ja noortemajal eraldi tulla, aga see on Pajula hinnangul teisejärguline küsimus ja selgub projekteerimise käigus. Haridusamet loodab, et juba 2017. aastal saab noortemaja uutesse ruumidesse täielikult sisse kolida. „Samm korraga, kõigepealt lahendame projekteerimise ära – hundid söönud, lambad terved – ja siis läheme edasi.“

Nõmme noortemaja juhtkonnaga on Pajula sõnul sel teemal juba kohtutud, kuid kohtumisi on siiski plaanis veel. Sel nädalal kohtutakse noortemaja töötajatega. „Me oleme neid protsesse erinevate koolide puhul näinud ka. Kui esialgu on vastuseis, siis pärast öeldakse, et see on täiesti normaalne, hea käik,“ rääkis Pajula.

Kolimise vastu on praegu vaid emotsionaalsed argumendid.
Nõmme linnaosa vanem Tiit Terik

Nõmme linnaosa vanema Tiit Teriku sõnul on kolimise vastu praegu vaid emotsionaalsed argumendid. „Emotsionaalseteks argumentideks annavad alust see, et Nõmme noortemaja on Nurme tänaval väga pikalt tegutsenud, seal on oma keskkond, põlvkondade side, kus ema-isa on samas noortemajas käinud ja nüüd käivad seal ringides nende lapsed,“ rääkis Terik. Kui aga võtta ratsionaalsed argumendid, nagu majanduslik efektiivsus ja mõistlik maksuraha kasutamine, siis on kolimine tema hinnangul õigustatud.

„Ma arvan, et kõige alus, et osapooled omavahel vastuollu ei läheks ja konfliktne vastasseis ei tekiks, on määrava tähtsusega kommunikatsiooniküsimus. See, kas inimesi informeeritakse, kas neid kaasatakse selle otsuse tegemisse, kas neile antakse võimalus ära kuulata linna argumendid, esitada oma argumendid,“ rääkis Terik. Linn kui omanik saab Teriku sõnul teha kolimisotsuse, kuid kindlasti tuleks enne sihtgrupiga plaanid läbi arutada. Arengutest peaksid teadlikud olema Teriku hinnangul nii mõlema asutuse töötajad kui ka lapsevanemad.

Noortemaja uuele hoonele saaks koha leida kas või Nõmme keskele, kuid see tähendaks miljoneid eurosid ja on küsitav, kas see oleks mõistlik maksumaksjaraha kasutamine. Pääsküla gümnaasium ei ole Teriku sõnul ka liiga kaugel – see on paar kilomeetrit edasi Nõmme linnaosa piiri suunas. „Logistiline pool kindlasti argument ei ole,“ sõnas Terik. See, et kõik tegevused mahuks uutele pindadele ära, on tema sõnul planeerimise küsimus ja spetsialistide öelda. „Siin peavad väga tugeva omapoolse sisendi andma nii noortemaja personal kui kindlasti ka koolipere,“ rõhutas Terik.

Pääsküla gümnaasiumi remont tahetakse valmis saada nii, et 2017. aasta 1. septembri aktuse saaks pidada juba uues hoones.