Teeäärse pinnase täitmisega on Nooruse tänaval elav naine tekitanud pahameelt nii naabrite kui linnaametnike hulgas. “Käisid kaks meest linnavalitsusest ja ähvardasid kõnnitee traktoriga kokku lükata ja ära viia,” rääkis Milvi Süld, küsides, kas ta peab tõesti vee sees käima hakkama, kirjutab Meie Maa.

Naise väitel on temaga samal tänaval elava mitme inimese majaesine teeäär samuti sõiduteest kõrgemal. “Sel juhul ajagu kõigil Kuressaare linnas kõnniteed madalamaks,” ütles Süld.

Kuressaare linnavalitsuse heakorra järelvalve spetsialisti Heino Vipi sõnul käskis ta Milvi Süldil tee äärde seatud plokid maapinna tõstmiseks ära koristada. Naine lasi plokid ära tõsta, kuid ülejäänud täitematerjal, millel kruusakiht peal, jäi alles. “Kui ükskord ära vajub, siis ma saan pinna siledaks teha,” pakkus Milvi Süld.

Heino Vipp rõhutas, et seaduse mõistes peab teeäär olema madalamal kui sõidutee. “Ta koristas siin küll ära, aga see, et kõnnitee on omavoliliselt kõrgemaks tehtud, ei ole õige. Kui ära tampida, siis ei pruugi kõrgem jääda ja kui jääb, siis väga vähe,” ütles heakorraspetsialist. Tema arvates tuleb leida Nooruse tänaval kompromiss ja kompleksne lahendus, kuidas tagada sadevete äravool. “Ajas tagasi minna ei saa ja öelda, et on tehtud valesti,” lisas Vipp.

Kuressaare Linnamajanduse juhataja Urmas Raik mainis, et teeäärse pinnase taolise täitmise puhul on tegemist väärteoga. “Tänavaga piirneva maa omavoliline kõrgemaks tõstmine tee tasapinnast on keelatud. Kui seda teha, koguneb sadevesi tee peale, kus ei imbu maa sisse ja tee laguneb,” sõnas Raik.

Ta nägi teeäärte täitmises linnas üldist probleemi, kuna elanikud ei tea või ei taha sellest teada. “Ühest küljest on aiatagune ala elaniku koormisala, aga teisest küljest on tegemist linnamaa ja tee osaga,” selgitas Raik.

Linna heakorra spetsialisti Katrin Reinholdi sõnul tegi ta eelpool juttu olnud Nooruse tänava majaomanikule märgukirja jaanuaris, kuna teeäärse maapinna kergitamiseks kasutatud ahjukive. “Oleks võinud tekkida olukord, et keegi sõidab autoga sinna otsa. Põhimõtteliselt oli tegemist jäätmete vale ladustamise ja teepeenra rikkumisega,” ütles Reinhold. Pärast märgukirja tegemist koristati ahjukivid teeäärest ära.