Politsei- ja piirivalvemet valmistab ette materjalid Liksutovilt kodakondsuse võtmiseks ja esitab need siseministeeriumi kaudu valitsusele otsustamisels. Tõenäoliselt jõuab Liksutovi kodakonduse küsimus valitsuse istungile paari kuu jooksul, ütles politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Ene Vihtla BNS-ile.

Politsei- ja piirivalveamet algatas juba eelmisel aastal menetluse eriteenete eest Eesti kodanikuks saanud Maksim Liksutovilt kodakondsuse äravõtmiseks, kuna mees on võtnud ka Venemaa kodakondsuse, kuid topeltkodakondsust Eesti seadused ei võimalda.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) staatuse määratlemise büroo peaekspert Ellen Lebedeva ütles eelmisel nädalal BNS-ile, et Eesti kodakondsusest loobuda sooviv inimene peab tegema vastava sooviavalduse mõnda PPA kodakondsus- ja migratsioonibüroo teenindusse või Eesti välisesindusele.

"Kui aga PPA-le saab teatavaks, et isik omab lisaks Eesti kodakondsusele ka muu riigi kodakondsust, algatatakse tema suhtes Eesti kodakondsuse kaotanuks lugemise menetlust, sest erinevalt mõnestki välisriigist, ei luba Eesti topeltkodakondsust. Erandiks on siinkohal aga sünnijärgsed Eesti kodanikud, kellelt seadus ei luba ilma nende enda sooviavalduseta kodakondsust ära võtta," märkis Lebedeva.

Maksim Liksutovile kodakonduse andmise ajal 2005. aastal kontrolliti tema tausta ning sel ajal tal mõne muu riigi kodakondust ei olnud. Seega on Liksutov võtnud Venemaa kodakondsuse pärast 2005. aastat.

Valitsus andis Maksim Liksutovile eriteenete eest Eesti kodakondsuse 2005. aasta detsembris, põhjendades seda tema panusega Eesti majanduse arendamisel.

Valitsus märkis, et juhtides transiidiga tegelevat ettevõtet AS Transgroup Invest ning selle tütarettevõtteid AS Transtrade ja AS Coal Terminal, on Maksim Liksutov otseselt ja aktiivselt kaasa aidanud Eesti ekspordipotentsiaali tõstmisele ja majandussidemete arendamisele välisriikidega. Samuti märkis valitsus Liksutovile kodakondsust andes, et lisaks ärilisele tegevusele on Maksim Liksutov esindanud Eestit endise tippsportlasena korduvalt rahvusvahelistel võistlustel. Maksim Liksutov on mitmekordne Eesti juunioride meister allveeujumises ning tulnud ka 1991. aastal Eesti meeskonna koosseisus NSV Liidu meistriks.

Moskva linnavalitsus määras Maksim Liksutovi eelmise nädala teisipäeval linna transpordiameti juhiks.

Liksutov sündis 1976. aasta 16. juunil Loksal. 1996. aastal lõpetas ta Plehhanovi-nimelise Venemaa majandusakadeemia ja 2005. aastal sõjateaduste akadeemia. Alates 1999. aasta novembrist kuni 2001. aasta oktoobrini töötas transpordiettevõtte UniTrans presidendina, 2002. aastal oli firma WorldWide Invest esinduse juht, aastatel 2005–2008 ettevõtte TransGroup peadirektor. 2009–2010 töötas firma Aeroexpress peadirektorina. Moskva transpordiameti juhiks saamiseni oli ta ettevõtte Aeroexpress nõukogu liige, ettevõtte TransGroup nõukogu esimees. Liksutov teatas eelmisel nädalal pärast Moskva kõrgel ametikohal tööleasumist, et loobub osalusest oma ärides.

Tänavu 29. aprillist töötas Liksutov Moskva linnapea nõunikuna transpordi küsimuses ja transporditaristu arendamisel.

Ajakirja Forbes hinnangul oli Liksutov 2011. aastal Venemaa rikkaimate ärimeeste nimistus 189. kohal. 35-aastase Liksutovi varanduse suuruseks hinnatakse 500 miljonit dollarit.