Tuuril osaleb 30-40 noort inimest, kes sõidavad läbi mitu küla ja linna Lääne-Viru-, Lääne-, Pärnu- ning Tartumaal. Esmaspäeval on buss Rakveres, teisipäeval Pärnus ja kolmapäeval Tartus, ütles Martin Helme uurimiskeskusest Vaba Euroopa (UKVE) BNS-ile.

“Sõidu eesmärk on jagada jah-propagandat tasakaalustavat informatsiooni EL-i kohta ja kutsuda inimesi üles hääletama “ei”,” ütles Helme. “Lisaks lendlehtede jagamisele toimuvad õhtuti ka kõnekoosolekud.”

Eurovastaste bussituur läheb Helme sõnul maksma ligikaudu 20.000 krooni. “Püüame bussituuri rahastamisel saada hakkama minimaalsete kulutustega,” ütles ta.

“Tõtt öelda ei saa UKVE kogu eurovastaste tuuri au ainult enda peale võtta, kuna idee tuli hoopis noortelt aktivistidelt, kes tuuril ka teavet jagavad,” rääkis Helme. “UKVE vaid rahastab ja aitab pisut korraldusliku poole pealt.”

Bussituuri kõnekoosolekutel osaleb ka Eestis ja Inglismaal palju kõneainet pakkunud Europarlamendi Suurbritannia konservatiivist liige Roger Helmer. Suurbritannia leiboristid süüdistasid Helmerit Eesti ei-liikumise toetamises, millega ta justkui olevat rikkunud oma partei ametlikku joont.