"Balti riikide vanemallohvitseride seminar toimub kolmandat korda, sest omavaheline kogemuste ja info vahetamine ning teineteiselt õppimine on allohvitseride arengu jaoks olulised," ütles seminari korraldaja staabiveebel Hannes Vaalmets maaväe staabist. "Sellised kohtumised annavad vanemallohvitseride kindluse, et nende teenistus ja panus kaitseväe arengusse on vajalikud ning samuti avardavad silmaringi."

Seminari arutelude keskmes on internetipõhise väljaõppe korraldamine osavõtvate riikide kaitseväelaste väljaõppe parandamiseks. Samuti arutlevad osalevad allohvitserid, kuidas Eesti, Läti, Leedu, Šveitsi ja Soome kaitsejõud, aga ka NATO kool Oberammergaus Saksamaal kasutavad veebikeskkonda oma sõdurite, allohvitseride ja ohvitseride väljaõppeks. Foorumil osalevad kaitseväelased külastavad ka Kuperjanovi jalaväepataljoni ja Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste lahingukooli ning tutvuvad sealse teenistuse ja väljaõppega.

Koos Balti ja Skandinaavia allohvitseridega osalevad Tartus peetaval kohtumisel ka Ameerika Ühendriikide Euroopa väejuhatuse ülemveebel Thomas Capel ja NATO Afganistani treeningmissiooni ülemveebel Ralph Beam.

Järjekorras kolmas Balti riikide ja liitlaste allohvitseride kohtumise töökeeleks on inglise keel. Järgmine omavaheline kokkusaamine toimub tuleval aastal Leedus. Kokku osaleb täna algaval seminaril üheksa riigi allohvitsere. Lisaks eelpool nimetatutele veel Kanadast, Tšehhist ja Luksemburgist.

Allohvitseride ülesandeks on nõustada ja toetada ohvitsere-ülemaid praktilistes küsimustes ja tagada plaanide elluviimine. Nad vastutavad kaitseväelise distsipliini, sisekorra- ja ohutuseeskirjade täitmise ning varustuse korrasoleku eest.

Allohvitseride väljaõpe on ohvitseride omast lühem ning oluliseks väärtuseks on just praktiline kogemus. Allohvitserid võivad olla asjatundjad erinevates valdkondades, näiteks sisekord ja kasvatustöö, tehnika, varustus ja relvastus, administratiivtöö ja asjaajamine või teatud eriala väljaõpe.