Aastas kolm korda korraldatava õppuse seekordseks keskuseks on Ämari lennubaas. Õppuse eesmärk on Eesti, Läti ja Leedu õhuturbes osalevate hävituslendurite koostöö harjutamine kolme Balti riigi õhuvägedega. Õppusel osalevad praegu õhuturbe valvekorras olevad Portugali, Saksa, Kanada ja Hollandi hävitajad ning lisaks veel Soome ja Rootsi lennukid.

"Balti regiooni õhuturbeharjutused on muutunud juba sügavalt juurdunud tavaks ja õhuturbes osalevate hävitajate arvukuse kasv on parandanud märgatavalt meie treeninguvõimalusi, tänu millele saame harjutada koostegutsemist  palju realistlikumalt," ütles õppuse NATO poolne projektijuht major Dimitrios Koukaras.

Õhuoperatsioone juhitakse nii Ämaris paiknevast õhuoperatsioonide juhtimiskeskusest kui ka harjutusega seoses Eesti õhuruumis viibiva Suurbritannia lennupõhise eelhoiatuse ja õhuruumi juhtimise süsteemi lennuki (AWACS) pardalt.

Täna ja homme 19. korda peetava Balti õhuturbeharjutuste  (BRTE) sarja peaeesmärk on Eesti, Läti ja Leedu õhuvägede omavahelise koostöövõime arendamine, liitlaste õhuväeüksustega protseduuride harjutamine ning NATO ühtsesse  õhukaitsesüsteemi sulandumine. Varasematel õhuturbeõppustel on harjutatud otsingu- ja päästeoperatsioone, rahvusvaheliste abipakkide kohaletoimetamist, õhuruumi kontrolli tagamist elektroonilise segamise tingimustes, taktikalise õhutuletoetuse andmist maismaaoperatsiooni toetuseks, õhukaitsetegevust ründava vastase vastu ning tankimist õhus.

Esimese Balti õhuturbeharjutuse korraldas NATO 2008. aasta oktoobris. Need NATO õhuväe staabis Ramsteinis planeeritavad harjutused toimuvad kolm korda aastas, iga kord ühes Balti riigis. Ajaliselt on harjutused planeeritud nii, et kõik iga nelja kuu tagant vahetuvad NATO õhuturbehävitajate rotatsioonid saaksid osaleda ühel õhuturbeharjutusel.