"Ma loen ja ma ei usu oma silmi. Ongi nii, et kantselei plaani järgi on riigikogusse sisenemisel keelatud objektid: relvad, lõhkeained ja loomad. Meie Lotta on võrdsustatud relvade ja lõhkeainetega," kirjutas riigikogu Reformierakonna fraktsiooni saadik Liina Kersna Facebookis.

Tema sõnul hinnatakse parimateks tööandjateks just neid, kuhu on hästi käituvad lemmikloomad alati oodatud. "Näiteks Austraalias on tehtud uuring, mis kinnitab, et iga dollar, mille tööandja investeerib töökeskkonda, toob tagasi 2,3 dollarit," märkis Kersna.

"Ma tõesti ei mõista, kuidas minu toas aeg-ajalt magav Lotta on teistele ohtlik. Minu kogemus räägib pigem vastupidisest - neile, kellega ta on kokku puutunud, on ta pakkunud hoopis rõõmu," leidis riigikogulane.

Loomadest ja lindudest on uue sissepääsu- ja turvakorra 50. punkti järgi saanud objektid ning nad on ühes loetelus relvade ja lõhkeainetega. Kui uus kord peaks selliselt jõustuma, pääseksid riigikokku ainult teenistus- ja juhtkoerad.

Lisaks on uues korras mainitud, et keelatud objekte hoiule ei võeta.

Muudatused täpsustavad peamiselt sissepääsu korda

Kantselei poolt sisseviidavad riigikogu kinnistute sissepääsu- ja turvakorra muudatused on enamasti sissepääsu korda täpsustavad, millega pannakse kirja seni toimiv praktika ning need ei too endaga kaasa suuri muutusi.

Riigikogu kantselei direktori Maria Alajõe kinnitusel kirjutatakse uues projektis lahti ka riigikogu istungisaali sisenemine, Pika Hermanni torni külastamine ja postisaadetiste kontroll, mis varasemas sissepääsukorras ei olnud otseselt reguleeritud, vaid toimis muudel alustel.

"Uude korda on plaanis sisse kirjutada ka, et lossi on keelatud siseneda loomade ja lindudega, välja arvatud juht- ja teenistuskoerad," kinnitas Alajõe Delfile.

Tema sõnul on lemmikloomakeelu põhjuseks see, et Toompea loss on lisaks riigikogu tööhooneks olemisele ka Eesti riigi esindushoone, kus käib väga palju külalisi. "Seetõttu peab kantselei mõistlikuks, et hoonesse ei tuldaks lemmikloomadega," ütles Alajõe.