Trahvide sõltuvusse seadmist sissetulekutest on juba ammu oodatud ning kriminaalmenetluses kuritegude eest määratavate karistuste puhul on see süsteem kasutusel juba üle kümne aasta, vahendasid ERRi raadiouudised.

Vandeadvokaat Indrek Sirk peab sama süsteemi rakendamist suuremate liiklusrikkumiste korral mõistlikuks.

Plaani järgi seatakse trahvid sõltuvusse sissetulekust ainult raskemate rikkumiste puhul nagu joobes juhtimine ja kiiruse ületamine rohkem kui 40 km/h. Selline kord puudutaks aastas umbes 3000 purjus peaga autorooli istunud inimest ja mõndsadat kihutajat.

"Süsteemi teeb kalliks eelkõige see, kui kiiresti on võimalik andmeid kätte saada. Kui räägime neist karistustest, mis määratakse tänaval, mida on umbes 80 protsenti määratavatest karistustest, siis politseiautos võib olla üsna keeruline ja aeganõudev saada inimese eelmise aasta sissetulekuandmeid. Seevastu kabinetis on see võimalik," nentis vandeadvokaat.

"Meie tänane praktika, kus seda päevamäärade järgi ehk sissetulekust sõltuvat karistust kriminaalmenetluses määratakse, on selline, et 48 tunni jooksul arutatavad kriminaalasjad saavad väga lihtsasti maksuameti väljavõtte sinna juurde ja saab isiku sissetulekut arvestada," lisas ta.

Väiksemate rikkumiste puhul oleks uue korra sisse seadmine liiga kulukas.

Uues valitsuses siseministri kohale asuv Andres Anvelt vastas küsimusele, kuidas mõjub muudatus neile, kes oma sissetulekuid varjavad, ehk kas see võiks suurendada ümbrikupalgakiusatust ja ettevõtjal endale ametlikult vaid miinimumpalga maksmist, et selliste ärimeestega peab maksu- ja tolliamet tegelema niikuinii.