Maanteeameti nõunik Villu Vane rääkis Delfile, et liiklusõnnetuste arv vähenes neli aastat, kuid tänavu on õnnetuste ja ka neis viga saanute ja hukkunute arv üha kasvanud. "Olukord ei ole rõõmustav, pigem kisub asi halvaks," sedastas Vane.

"Kahe viimase ööpäeva jooksul neli hukkunut, tänase päeva seisuga on aasta algusest hukkunud liiklusõnnetustes 77 inimest. Möödunud aastaga hukkus liikluses 79 inimest," kõneles Vane. Tema sõnul pole ühest vastust küsimusele, miks sel aastal nõnda kehvasti läheb, kuid oma osa on majanduse mõningal elavnemisel, järelevalvel ja ka ilmal.

Viimase kahe ööpäeva surmaga lõppenud õnnetused vihjavad Vane sõnul probleemidele, mis on kõigile ammu teada ja tuntud – joobes juht, ülemäära suur kiirus ja kinnitamata turvavöö. "Pahatihti on tegemist nooruse rumalusega ja pudelist ammutatud uljusega, kuid mitte alati. Muret tekitav on see, et meil on kasvanud jalakäijate ja jalgratturitega juhtunud õnnetuste arv," nentis Vane.

"Tahaks väga loota, et käesolev aasta on vaid üks tagasilöök, mitte halveneva liiklusohutusalase olukorra perioodi alguse aasta," sõnas Vane ning lisas, et olukorra parandamiseks tuleks kaasliiklejatega enam arvestada, olema alalhoidlikum ja hoolima rohkem nii endast kui ka teistest. Kui nõnda tehtaks, oleks Vane sõnul liiklus hoopis teine ja õnnetusi tunduvalt vähem.

Raskem on vastata küsimusele, miks mõned inimesed võtavad suuremaid riske kui teised. "Liikluse puhul peitub vastus ilmselt inimeste erinevas ohutajus, või on tegemist kasvatamatuse, viisakusetuse või lihtlabase ülbusega," pakkus liiklusspetsialist.

Püütakse aega võita

Delfi filmis eile Kadriorus Musta luige keskuse juures umbes veerand tundi liiklust ja punase tule alt läbi" href="http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/video-autojuhid-soidavad-julmalt-punase-tule-alt-labi.d?id=61177000">lindile jäi mitmeid liiklusrikkujaid, kes kollase ja ka punase tule alt läbi sõitsid. Vane pakkus, et seda tehakse, nagu ületatakse kiirustki, aja võitmise nimel.

"Tipptunnil võib keelatud tulega ristmikule sõitmine põhjustada ummiku, sest ristmik lihtsalt sõidetakse kinni. See omakorda muudab teised liiklejad närvilisemaks ja pingestab kogu liikluse kulgu," hoiatas Vane, et ühe liikleja püüd aega võita võib teiste tee sootuks kinni panna.