"Paar päeva tagasi, kui kutsusin Sahlene'i doonoripäevale, rääkisime sellest, et ta võiks ka verd loovutada, kuid siis selgus, et ta kaalub 49 kilo, doonori kaal peab aga olema vähemalt 50," ütles ETAle Põhja-Eesti Verekeskuse avalike suhete juht Mart Soonik.

Samas märkis Soonik, et meelelahutusterohke doonoripäev osutus oodatust edukamaks. "Usun, et täna lööme eelmise aasta rekordi. Üle 80 doonori on juba käinud, aga päev on alles noor ja järjekord on ukse taga, vastuvõtt kestab aga kella kaheksani õhtul. Nii et prognoosime kõvasti üle saja inimese, umbes 130," ütles Soonik ETAle pärastlõunal.

Möödunud aasta doonoripäeval loovutas verd 107 inimest. Tavapäevadel käib verekeskuses verd andmas 40-60 inimest ning sama palju väljasõidukohtades.

Rahvusvahelisel tasuta doonorluse päeval kutsus Põhja-Eesti Verekeskus kõiki vabatahtlikke verd loovutama ning lubas pakkuda meelelahutust ja toitlustust.

"Kõigile jagati tasuta kommi ja kohvi, iga täistunnil algas verekeskust tutvustav ekskursioon, tasuta sai määrata veregruppi. Sahlene tuli oma limusiiniga kohale nagu lubas täpselt kell 12 ja suhtles doonoritega - jagas neile autogramme ja grillliha ning hoidis Pearu Pauluse kätt, kui ta verd andis," rääkis Soonik.

Sooniku sõnul oli kohal ka varem välja reklaamitud Erich Krieger, kes lõbustas rahvast ja lubas vere loovutamise üle mõelda.

Põhja-Eesti Verekeskuse direktor Eneli Rebane ütles, et verd vajatakse iga päev. "Maailmas peetakse normaalseks, et neli protsenti elanikkonnast on doonorid, meil on see arv paraku poole väiksem", märkis ta.

Ühelt doonorilt võetakse korraga 450 ml verd, mis on teaduslikult põhjendatud ja tunnistatud inimese organismile kahjutuks koguseks. Vereloovutamine on doonorile täiesti ohutu, sest kasutatakse vaid ühekordseid verevõtmise vahendeid.

Ühe inimese vereloovutus võib päästa 4-5 patsiendi elu. Doonori poolt annetatud verd saab kasutada operatsioonidel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähktõve, maksahaiguse, põletuse ja paljude teiste haiguste puhul.