Eile ÜRO rahuvalvebaasis UNP 2-45 Lõuna-Liibanonis aset leidnud rivistusel ütles UNIFILi läänesektori ülema asetäitja mereväekapten Jori Harju, et tal on hea meel näha Eesti lippu taas UNIFILi mastis. "Meie ajalooline side Eestiga on väga tugev, rääkimata sarnasest hümnist, mida just kuulsite," lisas ta ning ütles, et on kuulnud Eesti sõdurite varasematest kogemustest Afganistanis.

Veel sama päeva õhtul alustasid Eesti üksused esimeste patrullide läbiviimist oma vastutusalas. Suurema osa Eesti kontingendist moodustab rühmasuurune üksus ja selle toetuselement, mis on komplekteeritud peamiselt Scoutspataljoni A-kompanii baasil. Enamus kontingendi kaitseväelastest on eelneva sõjalise operatsiooni kogemusega.

Eesti jalaväerühm kuulub Soome kaitseväe üksuse koosseisu, mis on osa 500-mehelisest Soome-Iiri ühispataljonist FINIRISHBATT. Pataljoni juhtriik Soome panustab üksusesse kahe jäägrikompaniiga, staabiohvitseride ja toetusüksusega, kokku umbes 350 kaitseväelasega. Iirimaa panustab ühe jalaväekompanii, staabiohvitseride ja toetusüksusega.

Eesti jalaväerühm teenib Soome-Iiri pataljoni vastutusalas ÜRO rahuvalvemissiooni UNIFIL läänesektoris Iisraeli piiri ääres koos Itaalia, Ghana, Lõuna-Korea, Malaisia ja Tansaania kaitseväelastega. Eesti jalaväerühma ülesanneteks on viia läbi vaatlusi, patrulle ja mehitada kontrollposte ning täita muid rahuvalvealaseid ülesandeid. Samuti teevad Eesti kaitseväelased koostööd Liibanoni relvajõududega.

Eesti jalaväelased teenisid Liibanonis ka aastatel 1996-1997, siis koos norralastega. Riigikogu andis 18. veebruaril mandaadi kuni 50 kaitseväelase lähetamiseks ÜRO rahuvalvemissioonile UNIFIL Liibanonis. UNIFIL operatsioon kestab alates 1978. aastast.