Lihula vallavolikogu esimees, EMT klient Jaak Kastepõld tunnistas SL Õhtulehele, et septembri algusest on mobiiliga rääkides tõepoolest mure — sahinad, raginad, katkendlikkus. “Kui ragisema hakkab, ei saagi enam edasi rääkida. Kõne tuleb lihtsalt katkestada, sest see lõigatakse nagu noaga pooleks. Ma ei imestaks üldse, kui politsei meie kõnesid pealt kuulab.”

Ka Lihula Vee juhataja ning kohaliku kalmistu haldaja, samuti EMT klient Tõnu Viherpuu kinnitas, et pärast samba mahavõtmist on tal pidevalt tunne, et telefoni kuulatakse pealt. “Kui inimene mulle helistab, kelle häält ma suurepäraselt tean, kostab torust hoopis võõras hääl, kes ükskord näiteks kisas: “Hakka nüüd ometi rääkima!” Kui kõne katkestasin, helistas see õige inimene mulle varsti tagasi ning küsis, et kas ma teda siis üldse ei kuulnud?”

Pidevalt katkevad ka Lihula kultuurimaja juhataja Tiina Lobja telefonikõned. “Kogu aeg on nn. võrguotsing peal, kõned ragisevad ja katkevad. Tol monumendi mahavõtmise õhtul ei saanud aga üldse helistada — kui numbri valisin, ei hakanud isegi kutsuma. Telefon oleks olnud justkui välja lülitatud. Samal ajal olen probleemideta helistanud üritustel, kus on koos 5000 inimest,” sõnas Lobja ja kinnitas, et enne monumendi mahavõtmist polnud Lihulas mobiilsidega mingeid tõrkeid.

Vallavanem, Radiolinja klient Tiit Madisson iseloomustab sidekvaliteeti, kui eriti “kummalist”. “Kõne kajab nagu kõlakojas. Kui inimesega räägin ja vähegi sisukamaks jutuks läheb, hakkab mingi imelik tuut-tuut pihta. Ükskord rääkisin lauatelefoniga. Natukese aja pärast helistas sõber mobiilile ning küsis, miks sa seda kodanikku sõimasid,” muigas Madisson.

Radiolinja kliendiinfost öeldi ajalehele, et neil on Lihulas käsil paaripäevane remont, mistõttu võib kõnekvaliteet viletsam olla. EMT aga väidab, et Lihulas peaks kõik laitmatult töötama.

Kaitsepolitsei komissari Henno Kuurmanni sõnul ei ütle siseluurajad kunagi, kas mõnda telefoni kuulatakse pealt. “Küll aga võin kinnitada, et tänapäeval kasutatavad tehnilised lahendused ei anna pealtkuulatavale vähimatki akustilist vihjet selle kohta, et tema kõnet pealt kuulatakse.”