"Tegemist on ainulaadse projektiga, arvan, et kogu Eestis ei ole sellist lavastust varem tehtud," ütles BNS-ile projektijuht Larissa Mandel, kelle sõnul on etenduses väga suur osa Lihula ajaloolisi sündmusi kajastavatel tantsudel.

Rahvusvahelise projekti stsenarist ja lavastaja on Eesti moderntantsu tuntumaid nimesid Marika Blossfeldt.

Tantsu, tule, vee ja hobustega vaatemängu on Mandeli sõnul haaratud kogu vaatajaskond. Sündmused toimuvad üheaegselt nii pealtvaatajate ümber kui pea kohal ning ühel hetkel kaasatakse ka pealtvaatajad osalistena ajaloolistesse sündmustesse, kirjeldas Mandel.

Poola helilooja Mieczyslaw Litwinski muusikalise kujunduse ettekandmise eest kannavad hoolt Poola muusikud. Professionaalide kõrval on etendusse kaasatud ka mitukümmend ümbruskonna elanikku.

Mandeli sõnul on korraldajad arvestanud kuni 300 pealtvaatajaga, kuna suuremat hulka linnusemägi etenduseks mahutada ei suuda. Vaatemäng tuleb Lihula lossimäel ettekandmisele kahel korral - reede ja laupäeva õhtul, lisas Mandel.

Vaatemäng "VI idus Augusti. Rootslaste häving Lihulas" on Lihula VII kultuuripäevade keskne üritus. Vaatemäng käsitleb kristluse ja paganluse võitlust ja rootslaste sekkumist Eestimaa asjadesse 780 aasta eest.

Vanim teadaolev kindla ajaloosündmusega seostatav kuupäev Lihula ajaloos on 8. august 1220, kui Lihula linnuse juures toimus lahing saarlaste ja rootslaste vahel, millest võitjatena väljusid saarlased.

Kultuuripäevade raames annab soolokontserdi Tõnis Mägi, pühapäeval peetaval käsitöömeistrite laadal saab vaadata ning ise proovida klaasi- ja portselanimaali, paberskulptuuri, vigursaagimist jpm.

Mandel meenutas, et kahe aasta eest kogus Lihula kuulsust kiviheitemasina demonstreerimisega, keskaegse sõjamasina analoogi kiviheitekunsti sõitis toona vaatama sadu inimesi.