Sotsiaalminister Tanel Kiik rääkis Delfile tänast koroonaviiruse olukorda selgitades, et hoolimata haiglaravi vajavate koroonaviirushaigete märgatavast kasvust (ööpäevaga 22-lt 32-le) ollakse hetkel väga kaugel olukorrast, kus haiglasüsteem oleks ülekoormatud. "Meil on võimekust üheaegselt plaanilise ravi, erakorralise ravi kui ka koroonaviiruse inimestega tegelemiseks," ütles Kiik.

Siiski tuleb sotsiaalministri sõnul teha tööd, et ennetada olukorda, kus haiglasüsteemile tõsine koormus lasuks. Seda aitavad tema sõnul reedest kehtestuv üleriigiline öine alkoholimüügipiirang, avalike ürituste piirangud, testimisvõimekuse kasvatamine ja järelevalve teostamine eneseisolatsiooni täitmise üle.

"Tervise vaate mõttes oleme rahuldavas olukorras. Oluline on tõusutrend taas pidama saada ja soovitatavalt langema. Lõputult ei saa sarnane tõus aset leida," ütles Kiik.

Terviseamet soovitas mõni päev tagasi taaskord kõik üritused ja peod ära jätta. Tänases Eesti Päevalehes selgitasid Tartu Ülikooli matemaatilise statistika professor Krista Fischer ja KBFI vanemteadur Mario Kadastik, et pole teada piirangute mõjule esimese laine maha surumise osas, kuid kindlasti aitavad nende sõnul lihtsa meetodina nakatumise tõenäosust vähendada 2+2 põhimõttel distantsi hoidmine ja maski kandmine, sest neil pole negatiivset tervisemõju ja nende järgimine nõuab vaid enesedistsipliini.

Kiige sõnul on säärased soovitus alati ka valitsuse poolt olnud, ent nende järgimise kohustuslikuks tegemist esialgu ei plaanita.

"Tõenäoliselt eraüritusi me valitsuse otsusega piirama ei lähe. Küsimus on eeskätt selles, milline on inimeste enda mõistlik käitumine," selgitas Kiik.

Samuti ei ole hetkel arutluse all maskide kandmise kohustuslikuks muutmine või 2+2 reegli tagasi toomine. Siiski "seda ei saa välistada tulevikus, kui viiruse levik peaks kasvama," selgitas Kiik.

Kui suur peaks olema selleks viiruse leviku kasv, Kiik ei täpsustanud, sest kõik sõltub nakatunute vanuselisest jaostusest, intensiivravikohtade hõivatusest, leviku laialdusest.

"Kui reegleid kehtestama läheme, on oluline need kehtestada selgelt," ütles sotsiaalminister, et maskide puhul näiteks pole mõistlik neid igal pool kohustada, küll aga võiks seda teha näiteks ühistranspordis või väiksemates ruumides. Selle üle, kas ja millal võiks maskid kohsutuslikuks muuta, on valitsuses korduvalt küll arutletud, kuid ühise arvamuseni pole jõutud.

Küll aga on Kiige sõnul kokku lepitud, et viirust üritatakse tõkestada võimalikult vähe majanduslikku elu häirides ja nõnda, et elu jätkuks võimalikult tavapärases rütmis. See tähendab, et näiteks kaubanduskeskuste taas-sulgemist valitsus mõistlikuks ei pea.

Koroonaviiruse levikut takistavateks meetmeteks jäävad peamiselt seega kõrgendatud nakkusriskist saabuvate inimeste ja nakatunutega kokkupuutunute jälgimine, ja sel reedel üleriigiliselt kehtima hakkav öine alkoholimüügipiirang, mis on oluline kontaktid oleks paremini jälgitavad.

Krista Fischer ja Mario Kadastik rõhutasid lihtsate meetmete olulisust
2 + 2 põhimõttel distantsi hoidmine ja maski kandmine lihtsad meetodid, mis kindlasti aitavad vähendada inimeselt inimesele jõudva viiruse hulka ning seega ka nakatamise ja nakatumise tõenäosust. Nii maskidel kui ka distantseerumisel pole negatiivset tervisemõju, nende järgimine nõuab vaid enesedistsipliini. Maskid on viirusosakeste leviku pärssimiseks kahtlemata tõhusad ning rahvarohketes siseruumides ja ühissõidukites oleks praegu mõistlik need kasutusele võtta. Samuti aitab viiruse hulka ruumis vähendada korralik ventilatsioon ja tuulutamine.



Samuti tuleb tähele panna, et endiselt on suured nakkuse leviku kohad peod ja meelelahutusasutused. Võib-olla oleks nüüd aeg suvisest pidutsemisest puhata ning piirduda kokkusaamistega kitsamas pereringis ja kindlates väikestes sõpruskondades.